Ministerul Educaţiei anunţă repartizarea celor 1.200 de noi posturi de consilier şcolar aprobate în decembrie, astfel că media naţională ajunge la aproximativ un consilier la 800 de elevi. Posturile vor putea fi scoase la concurs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ordinul prin care au fost redistribuite posturile a fost semnat de ministrul Educaţiei, Ligia Deca. 

Potrivit Ministerului Educaţiei, cele 1.200 de posturi au fost repartizate în toate cele 42 de judeţe, după mai multe criterii obiective.

”În primul rând, s-au corectat decalajele istorice înregistrate între judeţe. În al doilea rând, s-a ţinut cont de diferenţele de densitate a populaţiei şcolare de la un judeţ la altul. Astfel, se vor înfiinţa cabinete de consiliere şcolară în unităţi de învăţământ de dimensiune mică şi medie, cele mai multe dintre acestea fiind localizate în mediul rural”, a arătat sursa citată.

Conform sursei citate, prin alocarea noilor posturi, se va ajunge la o medie naţională de aproximativ un consilier la 800 de elevi şi preşcolari. Situaţia din anumite judeţe va fi vizibil schimbată, deoarece raportul consilier/număr de elevi va fi îmbunătăţit chiar şi de 4 ori.

Cele mai multe posturi au fost repartizate în judeţele unde raportul era de un consilier la peste 3.000 de elevi, cum ar fi Prahova, Giurgiu sau Neamţ. În alte judeţe au fost repartizate mai puţine posturi, întrucât s-a constatat că raportul este mai mic: Hunedoara (raport de un consilier la peste 800) sau Bacău (raport un consilier la aproape 1.000 de elevi).

”Această distribuire permite ca, mai departe, ISJ şi CJRAE/CMBRAE să poată organiza concursuri pentru ocuparea celor 1.200 de posturi. Posturile vor putea fi scoase la concurs pentru perioadă determinată chiar de la momentul repartizării, urmând să fie publicat anunţ pentru ocuparea acestora, în cadrul concursului naţional pentru posturile didactice”, a menţionat Ministerul Educaţiei.

În prezent, sunt încadraţi 2.288 de consilieri în cabinete de asistenţă psihopedagogică, pentru un total de 2.751.233 elevi şi preşcolari din învăţământul public de masă din ţară.

Potrivit sursei citate, majorarea numărului de consilieri şcolari va contribui la atingerea mai multor obiective importante: creşterea accesului elevilor şi preşcolarilor la servicii de asistenţă psihopedagogică, orientare şcolară şi vocaţională; extinderea reţelei de cabinete şcolare de asistenţă psihopedagogică; extinderea activităţilor de prevenire a violenţei şcolare în cadrul campaniei „Nu sunteţi singuri! Împreună oprim violenţa din şcoli”; creşterea accesului la activităţi de informare, consiliere şi sprijin pentru elevii în risc de excluziune şcolară şi pentru familiile acestora.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, în 28 decembrie, adoptarea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea metodologiei de organizare şi funcţionare a serviciilor de educaţie timpurie, care prevede alocarea a 1.200 de posturi de consilier şcolar, o creştere de aproximativ 50% faţă de numărul actual, şi înfiinţarea a 850 de ludoteci, în următorii patru ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.