Ministerul Dezvoltării anunţă că, până la sfârşitul lunii decembrie 2018, au fost certificate de Comisia Europeană cheltuieli în valoare de 1,12 miliarde de euro în cadrul celor 11 axe prioritare ale Programului Operaţional Regional (POR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În perioada 14-15 februarie, Regiunea Nord-Est a fost gazda primei întâlniri a Comitetului de Monitorizare al Programului Operaţional Regional 2014-2020 (CMPOR) din acest an, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Astfel, cei peste 80 de reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Consiliilor pentru Dezvoltare Regională, Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională şi ai altor organizaţii implicate în procesul de elaborare şi implementare a politicii de dezvoltare regională în România au analizat stadiul implementării POR 2014-2020 pe axe prioritare şi tipuri de instrumente teritoriale şi financiare.

"Până la finalul lunii decembrie 2018, au fost certificate, de Comisia Europeană, cheltuieli în valoare de 1,12 miliarde de euro în cadrul celor 11 axe prioritare pentru care au fost lansate apeluri de proiecte, respectiv:  Axa 2 - IMM- uri, Axa 3 - Reducerea de CO2, Axa 4 - Dezvoltare urbană, Axa 5 - Patrimoniu cultural, Axa 6 - Drumuri judeţene, Axa 7– Turism, Axa 8 – Sănătate, Axa 10 – Educaţie, Axa 11 – Cadastru, Axa 12 - Asistenţă Tehnică şi Axa 15 - Iniţiativa pentru IMM-uri", scrie în comunicat.

Concret, 383 de IMM-uri au beneficiat de finanţare prin POR, Axa 2, finalizând deja proiectele, 12.166 de gospodării au o clasificare superioară privind consumul de energie, 11 obiective de patrimoniu cultural au fost restaurate, 420 de ambulanţe au fost livrate, iar de infrastructura medicală construită/ reabilitată/ modernizată/ extinsă/ dotată cu sprijinul POR beneficiază 737.281 persoane.

Un alt punct de pe Agenda de lucru, vizând principalele caracteristici ale noului cadru pentru Politica de Coeziune 2021-2027, prezintă un mare interes. Concentrarea investiţiilor va avea în vedere următoarele cinci obiective tematice: cercetare-dezvoltare-inovare IMM-uri, reducerea de CO2, mobilitate şi conectivitate (transport, mobilitate urbană şi TIC), Europa socială (sănătate, educaţie, social, ocuparea forţei de muncă) şi dezvoltare integrată şi sustenabilă pentru zonele urbane, rurale şi iniţiative locale.

CMPOR este structura naţională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional şi strategic în procesul de implementare a Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Programul Operaţional Regional 2014-2020 este unul dintre programele operaţionale din generaţia 2014-2020 implementate în România, cofinanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii şi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management şi de Agenţiile pentru Dezvoltare Regională, în calitate de Organisme Intermediare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.