Ministerul Afacerilor Interne a propus în cadrul Forumului Salzburg extinderea competenţelor poliţiştilor detaşaţi de la suport operativ la activităţi de prevenire, precum şi uniformizarea rolului unităţilor de analiză a informaţiilor din cadrul instituţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În calitate de preşedinte al Forumului Salzburg, ţara noastră, prin Ministerul de Interne, a avut două propuneri. Una dintre ele se referă la extinderea competenţelor poliţiştilor detaşaţi în alte ţări, de la cele de sprijin operativ la activităţi de prevenire.

„Noi am vorbit din experienţă. Am explicat ce am constatat, având destul de mulţi ofiţeri de suport operativ care îşi desfăşoară activitatea în state în care comunitatea de români este consistentă, mă refer la Franţa, Spania, Italia, Marea Britanie. Această propunere a noastră de a transforma ofiţerul de suport operativ într-un liant între comunitatea noastră, comunitatea statului respectiv în principal şi autorităţile din statul în care aceştia locuiesc a fost salutată de toţi partenerii şi este clar că vom lucra în continuare în aşa fel încât să proiectăm cât mai bine această propunere în marja activităţilor ulterioare pe care le vom desfăşura fiecare dintre noi”, a declarat vineri Carmen Dan.

Ministrul de Interne a explicat că în prezent poliţistul detaşat într-o altă ţară desfăşoară activităţi operative, de analizare a informaţiilor, de căutare în baze de date şi de comunicare în interiorul ambasadelor şi consulatelor.

„Activitatea de suport operativ al poliţistului care este detaşat în statul în care sunt comunităţi române este aceea de a analiza informaţiile, de a identifica, de a căuta date în sistemele de date şi în general de a avea un rol de comunicare în interiorul ambasadelor, consulatelor şi mai puţin la nivelul autorităţilor din statele respective. Or, noi tocmai asta am propus, ca această activitate a ofiţerului de suport operativ să se ridice într-un plan superior, tocmai pentru că ne dorim să aibă o activitate preventivă, ca el să coboare în mijlocul comunităţilor pentru că vine din statul care are acele comunităţi şi să ţină o legătură strânsă între comunităţile respective şi statul de domiciliu”, a spus Carmen Dan.

Potrivit MAI, la începutul anului 2016, peste 16 milioane de cetăţeni ai statelor membre UE locuiau pe teritoriul altui stat membru decât cel de reşedinţă. În condiţiile în care populaţiile etnic sau confesional identice au tendinţa de a se stabili compact şi clar delimitat în oraşe, devine utilă constituirea unor echipe operative de poliţişti care să acţioneze pe teritoriul altor state mebre, sub coordonarea şi în colaboare cu poliţiile din respectivele state.

Cea de-a doua propunere se referă la uniformizarea rolului unităţilor de analiză a informaţiilor din cadrul instituţiilor.

În perioada ianuarie 2017 – iunie 2018 s-a desfăşurat programul pe 18 luni al Trio-ului Preşedinţiilor ungară, polonă şi română a Formului Salzburg, în prima parte a acestui an preşedinţia fiind asigurată de România.

Conferinţa Ministerială de la Bucureşti a reprezentat un moment de bilanţ al preşedinţiei române şi pregătirea predării preşedinţiei către trioul format din Slovacia, Slovenia şi Austria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.