Ministerul Afacerilor Externe estimează, după consultări cu românii din afara ţării, că vor fi organizate 750 – 755 de secţii de votare la alegerile parlamentare. 610 dintre acestea au deja stabilite toate elementele cerute de lege. Procesul electoral se va derula cu respectarea măsurilor de limitare a pandemiei impuse atât de România, cât şi de ţările respective.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, luni, că, până în 16 noiembrie, trebuie înaintate către AEP propunerile de înfiinţare de secţii de votare în străinătate, urmând ca AEP să stabilească, prin Hotărâre, lista secţiilor de votare, până, cel mai târziu, la data de 18 noiembrie.

”Singurele state ale căror autorităţi au informat oficial că nu vor permite organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor, nici la sediile misiunilor diplomatice, nici în alte locaţii, sunt Nigeria şi Malta. Sunt state în care, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, organizarea de secţii de votare este improbabilă: R.P.D. Coreeană, care are graniţele închise. De asemenea, în alte state, din diverse motive logistice, organizarea de secţii de votare este improbabilă: Venezuela (activitate diplomatică suspendată). Totodată, în urma instrucţiunilor Centralei MAE, misiunile diplomatice şi oficiile consulare din străinătate au demarat un amplu proces de consultare cu societatea civilă, reprezentanţi ai asociaţiilor şi ai comunităţilor de cetăţeni români în vederea identificării parametrilor optimi ai dimensionării şi amplasării secţiilor de votare, rezultatele acestor consultări contribuind la baza argumentativă pentru organizarea de secţii de votare în străinătate”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale din cadrul MAE Iulian Ivan

Conform propunerilor făcute de misiunile diplomatice, MAE estimează organizarea a unui număr de aproximativ 750-755 de secţii de votare pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

”Din acestea, vreau să menţionez că 610 au deja toate elementele solicitate de lege (respectiv: adresa completă, nota logistică pentru fiecare local de vot, sinteza consultărilor cu cetăţenii românii, informaţiile primite de la autorităţile străine competente privind numărul de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate), acestea stând la baza dosarului şi propunerii de înaintare către Autoritatea Electorală a propunerii de înfiinţare de secţii de votare. Subliniez că MAE monitorizează permanent situaţia generată de măsurile specifice impuse pentru prevenirea răspândirii infectării cu SARS-CoV-2, pentru a evalua, dacă va fi cazul, relocarea unor secţii de votare sau reorganizarea sistemului de secţii la nivelul acestor ţări. Astfel de cazuri sunt prevăzute de Legea 202/2020 şi MAE va informa prompt cetăţenii români din zonele vizate, pentru ca aceştia să se poată îndrepta către alte secţii de votare la care să îşi poată exercita dreptul de vot”, a mai declarat Iulian Ivan. 

MAE va pune la dispoziţia cetăţenilor informaţii despre secţiile de votare din apropiere, inclusiv prin intermediul unei hărţi interactive, care va putea fi accesată de asemenea pe secţiunea dedicată alegerilor parlamentare de pe site-ul MAE.

”Menţionez că, în ceea ce priveşte regulile privind măsurile sanitare şi de siguranţă aplicabile în incinta secţiilor de votare din străinătate, vor fi respectate măsurile adoptate de autorităţile din România, urmând a fi adaptate la măsurile stabilite de autorităţile statului de reşedinţă. Este evident că măsurile adoptate în statul de reşedinţă sunt prioritare şi trebuie să fie respectate. Vom informa, de asemenea, în timp util cetăţenii români din străinătate asupra acestor condiţii. (...) În oricare dintre situaţii, MAE va asigura sumele necesare pentru achiziţia materialelor de protecţie şi sanitare (măşti, mănuşi, dezinfectant). Toate secţiile de votare vor fi dotate cu materiale de protecţie, iar în unele cazuri sunt posibile măsuri suplimentare, impuse de autorităţile competente din statele/regiunile unde sunt organizate acestea, cum ar fi: măsurarea temperaturii cu termometre non-contact, fluxuri separate de ieşire/intrare din secţia de votare şi alte măsuri pe care le impun autorităţile locale”, a mai transmis reprezentantul MAE.

Potrivit acestuia, tot în vederea asigurării unor condiţii optime în contextul pandemiei, cadrul normativ actual prevede unele măsuri care reduc la minim contactul fizic: listele electorale nu se întocmesc în format de hârtie, ci electronic, prin intermediul terminalelor informatice utilizate în secţiile de votare, codul numeric al alegătorului este preluat automat în cazul celor mai multe acte de identitate, alegătorii semnând electronic pe tablete.

”Fac un apel pe această cale la alegătorii care se vor prezenta la secţiile de votare organizate în străinătate să respecte  măsurile uzuale de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2: să poarte masca de protecţie; să se dezinfecteze la intrarea în secţie; să păstreze distanţa minimă legală impusă de autorităţile locale, inclusiv în timp ce se aşteaptă la rând pentru a intra în secţia de votare; să evite, (la prezentarea actelor de identitate şi la preluarea ştampilei şi a buletinelor de vot) manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil şi a contactului direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare”, a mai declarat Iulian Ivan. 

Votarea în străinătate se va desfăşura pe durata a două zile, sâmbătă, 5 decembrie şi duminică, 6 decembrie în intervalul orar 7.00 – 21.00 ora locală. În situaţia în care, la ora 21.00, mai există alegători în localul secţiei de votare sau la rând în faţa secţiei de votare acestora li se va permite să voteze până la ora 23.59 ora locală.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.