Minerii de la Livezeni care luni dimineaţă s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de denunţarea contractului colectiv de muncă, au renunţat la această formă de protest după ce au obţinut promisiuni că reprezentanţii lor se vor întâlni cu administratorul special şi administratorul juridic al Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor minerilor din Valea Jiului, cei 20 de ortaci din schimbul întâi de la Mina Livezeni blocaţi în subteran şi cărora în cursul serii li s-au alăturat alţi 20 de colegi din schimbul al doilea au renunţat la protest în jurul orei 22.00, după ce au obţinut promisiunea că reprezentanţii lor se vor întâlni săptămâna viitoare cu administratorul special şi cu administratorul juridic al Complexului Energetic Hunedoara.

Cei 20 de mineri din schimbul întâi de la Livezeni au refuzat să iasă la suprafaţă, luni dimineaţă, după terminarea programului de lucru, nemulţumiţi de denunţarea contractului colectiv de muncă şi de faptul că nu au existat negocieri.

Luni seară, 73 de angajaţi ai termocentralei Mintia sunt în continuare în greva foamei.

O tânără aflată în greva foamei a fost transportată la spital cu o ambulanţă, după ce i s-a făcut rău, ea fiind lăsată să plece acasă după ce a primit îngrijiri medicale.

Marţi, de la ora 13.30, mineri de la toate unităţile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor participa un protest în curtea companiei din Petroşani. Protestul vine ca urmare a denunţării contractului colectiv de muncă şi a lipsei unor negocieri pe această temă.

Petre Nica, preşedintele Sindicatului "Muntele", preciza că la protest vor participa mineri care se află în timpul liber, pentru a nu fi afectată producţia, adăugând că va contesta în instanţă denunţarea contractului colectiv de muncă.

Minerii cer demisia întregii conduceri a CEH şi sunt nemulţumiţi că toţi angajaţii, atât cei din subteran, cât şi cei de la suprafaţă, trebuie să intre, pe rând, în şomaj tehnic timp de zece zile.

Luni dimineaţă, 17 angajaţi ai termocentralei Mintia au intrat în greva foamei, nemulţumiţi de faptul că toţi salariaţii termocentralelor Mintia şi Paroşeni sunt obligaţi să intre în şomaj tehnic timp de zece zile. Ulterior, lor li s-au adăugat alţi colegi.

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă de la începutul acestui an şi care se confruntă cu o situaţie gravă, a denunţat contractul colectiv de muncă, începând cu 17 martie, motivând decizia prin faptul că este nevoie de noi economii la nivelul cheltuielilor, care să permită continuarea activităţii, anunţa, vineri, compania.

Decizia de denunţare a contractului colectiv de muncă a venit în contextul intenţiei de reorganizare a societăţii de către administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă GMC SPRL Craiova. 

Ca urmare, vineri, minerii din schimbul al doilea de la Mina Lupeni au protestat în curtea CEH din Petroşani, nemulţumiţi că firma care se ocupă de insolvenţa companiei a denunţat contractul colectiv de muncă, ei temându-se că veniturile le vor scădea astfel cu 20 la sută.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri seară, de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), 13 sporuri primite de mineri în baza contractului colectiv de muncă vor rămâne valabile, în urma denunţării acestui contract de către administratorul judiciar al companiei aflate în insolvenţă.

Astfel, conform sursei citate, nu sunt afectate salariul de bază lunar brut, sporul pentru vechimea în muncă, sporul pentru fidelitate, sporul de periculozitate, sporul de front, sporul de şef echipă/ brigadă/ schimb, sporul pentru radiaţii, sporul pentru condiţii nocive şi periculoase, sporul pentru mobilitate, sporul pentru confidenţialitate, sporul pentru condiţii deosebite, sporul pentru lucru în timpul nopţii, sporul pentru lucru efectuat sâmbăta, duminica şi în zilele de sărbători legale, sporul pentru orele lucrate suplimentar faţă de norma lunii, zilele de concediu negociate în Contractul Individual de Muncă, alte drepturi prevăzute de lege (indemnizaţia de concediu, indemnizaţia pentru concedii medicale, zile libere pentru donarea de sânge conform legii, diurna conform legii).

În schimb, sunt afectate alte drepturi, precum tichetele de masă, tichetele cadou, masa caldă pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă în procent de 100%, adaosurile pentru sărbătorirea Zilei meseriei, a Crăciunului, pentru Ziua Femeii, cota de combustibil (energie electrică şi termică), cadourile pentru copiii minori ai salariaţilor, ajutoarele financiare sau transportul gratuit la şi de la locul de muncă. De asemenea, se mai pierd unele drepturi acordate doar în cazul concedierii, respectiv plăţi compensatorii acordate la concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului  şi plăţi compensatorii acordate în cazul concedierii colective.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.