Minerii care au venit pe jos din Rovinari la Bucureşti au încheiat protestul, luni după-amiază, după ce au semnat un protocol la Guvern prin care s-a stabilit ca Executivul să sprijine companiile din sistemul energetic, iar problemele reclamate de sindicalişti să fie discutate în cadrul unor întâlniri bilunare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepremierul Costin Borc a declarat, la finalul discuţiilor de la Guvern cu reprezentanţii protestatarilor,  că marşul minerilor este un semnal de alarmă asupra sistemului energetic naţional, a unei situaţii datorate "unor ani şi ani de zile de neglijare a problemelor marilor companii din sistemul energetic naţional”.

"Ceea ce le-am promis, în spiritul deschiderii pe care Guvernul Cioloş l-a arătat până acum, este o discuţie bilunară. Ne vom întâlni din două în două săptămâni, împreună cu ministrul Energiei ş, după caz, poate, cu alţi colegi miniştri sau secretari de stat din ministere, ca să analizăm punct cu punct cum putem să avansăm, să rezolvăm aceste probleme care au rămas nerezolvate de ani şi ani de zile”, a spus Costin Borc.

Întrebat dacă vor fi făcute restructurări şi disponibilizări, vicepremierul a confirmat, dar nu a vrut să precizeze despre câte persoane este vorba.

"Ceea ce este important este ca aceste restructurări să fie facute cu respectul cuvenit faţă de oameni, cu venituri de completare, cu salarii pentru cei dispnibilizaţi. Nu se închide Complexul Energetic Oltenia, aş vrea ca acest zvon să îl dăm deoparte definitiv. Şi aş vrea să vă spun că Guvernul din care fac parte face tot posibilul ca aceste societăţi din sistemul energetic naţional să-şi recupereze faima şi profitul de care au nevoie”, a mai spus Costin Borc.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a spus că la la Guvern li s-a spus că programul de restructurare nu înseamnă un program de disponibilizare.

"Sunt metode prin care o companie să îşi reducă costurile fără să dea afară acele persoane. Iar dacă se doreşte a se da persoane afară, acele persoane trebuie să aibă protecţie. În sectorul minier, în special în zona Olteniei, toate restructurările s-au făcut fără scandal, oamenii au plecat acasă protejaţi de programele care s-au făcut”, a declarat Pârvulescu.

Liderul sindical a precizat că marşul minerilor început în urmă cu o săptămână, la Rovimari, a fost unul de atenţionare pentru ce se întâmplă în piaţa de energie.

"Sunt lucruri prea multe şi prea necurate în acest sector. Acesta este un prim pas pentru că, dincolo de faptul că Guvernul vrea să îşi asume anumite chestiuni, sunt şi alte instituţii care trebuie să îşi facă treaba. Şi aici mă refer la ANRE, o instituţie foarte importantă, care a dereglementat, prin mâna unor «băieţi deştepţi», piaţa de energie, de Parlament”, a precizat Pârvulescu.

După discuţiile de la Guvern, liderii sindicali au mers la minerii care îi aşteptau în Piaţa Victoriei să le spună ce au obţinut în urma discuţiilor de la Guvern.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie a declarat, pentru News.ro, că oamenii au recţionat în două feluri când au fost anunţaţi despre rezultatele negocierilor.

"Cei care au făcut acest marş au înţeles, ceilalţi, care au venit astăzi, au înţeles mai puţin pentru că erau mai odihniţi. Nu au ştiut ce înseamnă să mergi atâta pe jos. Şi probabil că cei care au stat acasă vor înţelege mai greşit ceea ce s-a făcut”, a spus Pârvulescu.

Liderul sindical a adăugat că marşul minerilor a avut în principal o factură civică, prin care s-a încercat "trezirea românilor la realiăţile care sunt în piaţa de energie”.

"Degeraba am venit cei 60 de oameni de la Rovinari până în Bucureşti pe jos dacă românul va rămâne tot ca până acum, neinteresat de factura sa, neinteresat de faptul că plăteşte subvenţii la energia electrică, la energie revenerabilă şi această energie se exportă, neinteresat că nişte «băieţi deştepţi» lucrează pe piaţa de energie”, a mai spus Pârvulescu.

În protocolul semnat luni la Guvern au fost trecute problemele identificate în urma discuţiilor, care urmează să fie analizate în cadrul întâlnirilor bilunare, printre care: regimul recuperării datoriilor de la companiile comerciale delegate de administraţiile publice locale şi mandatate să asigure serviciul de termoficare, eliminarea influenţelor politice lcoale aasupra CEO şi sprijinirea funcţionării independente a acesteia, eliminarea suprataxelor nejustificate din sistem şi finalizarea Strategiei Energetice Naţionale până în septembrie 2016, în care să se regăsească analiza privind sectorul de producţie a energiei electrice.  

Aproximativ 60 de mineri au plecat în 11 aprilie, în jurul orei 8.00, pe jos, din faţa sediului Termocentralei Rovinari, pe traseul Fărcăşeşti - Urdari - Turceni - Işalniţa - Craiova - Slatina - Piteşti - Găeşti  - Bucureşti, într-un "marş al disperării", dorind să tragă un semnal de alarmă privind piaţa de energie din România.

În 12 aprilie, minerii de la Rovinari au ajuns la Filiaşi, iar pe timpul nopţii anterioare au dormit în corturi şi în maşini, la Turceni alăturându-li-se alţi cinci energeticieni. În acea noapte, minerii protestatari au înnoptat în comuna doljeană Işalniţa, iar în 13 aprilie au trecut prin Craiova, unde s-au întâlnit cu Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului, eliberată săptămâna trecută din arest la domiciliu. Următoarea noapte, şi-au petrecut-o în apropiere de Slatina.

În 16 aprilie, ortacii de la Rovinari au ajuns în municipiul Piteşti, iar apoi au plecat spre Bucureşti, unde au ajuns luni 18 aprilie.

Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajaţi, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi. Societatea a început luna aceasta un program de disponibilizări pe bază de voluntariat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.