Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că situaţia actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii, în condiţiile în care, într-o lume civilizată, peste 95% dintre copii sunt vaccinaţi, iar ţara noastră este departe de un astfel de procent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă situaţia actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii, prim-ministrul a răspuns afirmativ, argumentând că, într-o ţară civilizată, 95% dintre copii ar trebui vaccinaţi.

„Eu cred că da. Sunt şi vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile. Deci, acel părinte nu-şi pune în pericol doar copilul lui, ci întreaga comunitate. Pe tot ceea ce înseamnă civilizaţie europeană nord-atlantică sau centru, trebuie să fie peste 95% din copii vaccinaţi. Iertaţi-mă, când noi stăm în jur de 50%, suntem departe de lumea civilizată...”, a spus Mihai Tudose, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi. 

Chestionat în continuare ce alte măsuri are în vedere pentru a creşte rata de acoperire vaccinală, premierul a spus: „Am aşteptat o lună de zile, să spunem, măsuri făcute doar la solicitări blânde. Eu am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul, a început, am văzut, vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcţionează, la un bisturiu mai mare. Mergem pe lanţ în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu aşa ceva”.

De asemenea, întrebat când estimează că legea vaccinării va fi în funcţiune, prim-ministrul a susţinut că este o prioritate a Guvernului său.

„Este o prioritate a întregului guvern, este o prioritate, repet, cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar să fie bine”, a conchis Mihai Tudose. 

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că a cerut suplimentarea ordinii de zi cu Legea vaccinării, care va fi discutată în primă lectură.

Ministerul Sănătăţii arată, în raportul privind vaccinarea transmis de ministrul Florian Bodog premierului Mihai Tudose, că este necesară promovarea legii vaccinării şi reorganizarea întregului sistem de acordare a serviciilor medicale de vaccinare, în condiţiile în care ”acoperirea vaccinală” a scăzut continuu în ultimii zece ani, rata deceselor provocate de rujeolă fiind, de la declanşarea epidemiei, de 4 la o mie de cazuri, ”mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate de 1-2 cazuri la o mie de copii”. Un număr de 224.202 copii cu vârste între 9 luni şi 9 ani sunt restanţieri la vaccinare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.