Filosoful Mihai Şora a primit premiul "Ion Monoran", la a 27-a ediţie a premiilor Societăţii Timişoara care a avut loc la Biblioteca Universităţii de Vest, iar în discursul susţinut Şora a spus că revine la tinereţile sale. La eveniment a participat şi scriitoarea Ana Blandiana, care a spus că "România nu este cea pe care o reprezintă Guvernul ei".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a 27-a ediţie a premiilor Societăţii Timişoara s-a desfăşurat, vineri, la Biblioteca Universităţii de Vest din Timişoara.

La eveniment au ajuns doar filosoful Mihai Şora şi jurnalistul Cristian Pantazi. A fost prezentă şi scritoarea Ana Blandiana, laureată în 1999 a Societăţii Timişoara.

Mihai Şora, care a primit premiul "Ion Monoran" (Ion Monoran a fost scriitor şi jurnalist şi în timpul revoluţiei de la Timişoara din 1989 a fost cel care a oprit circulaţia tramvaielor, acesta fiind un moment important în timpul acelor evenimente - n.r.), a venit la eveniment alături de soţia sa Luiza Şora care a prezentat un film cu acesta realizat într-unul dintre parcurile din Timişoara.

Şora a fost asteptat la intrare de studenţi care i-au oferit flori.

"Mă simt acasă la Timişoara. Ca un timişorean care şi-a făcut copilăria, şcoala primară şi secundară în acest oraş, unul care împreună cu locuitorii săi îmi stă la inimă. E un moment de mare bucurie. Revin la tinereţile mele şi la faptul de a fi timişorean, şi pentru mine asta este o confirmare la care ţin foarte mult", a declarat Şora, după primirea premiului.

Printre laureaţi s-a aflat şi jurnalistul Cristian Pantazi. El a primit premiul "Oscar Berger” (fost jurnalist, redactor - şef al ziarului Timişoara – n.r.) pentru jurnalism.

"E o mare onoare. E în primul rând un premiu pe care îl văd aparţinând mie şi colegilor mei, echipei care ne-am format pentru că un jurnalist nu poate să fie singur şi premiul ăsta cred eu că reprezintă o recunoaştere a faptului că G4Media a reuşit să se impună la doar un an de când a apărut pe piaţă ca o voce distinctă în piaţa de media, o publicaţie care urmăreşte cu încăpăţânare aflarea adevărului, care respectă agenda corectă, care urmăreşte tot timpul interesul public şi nu face niciun pas înapoi”, a declarat Cristian Pantazi după ce a fost premiat.

Scriitoarea Ana Blandiana, care în anul 1999 a primit premiul "Speranţa", s-a aflat şi ea la eveniment. În discursul susţinut Blandiana a spus că "România nu este cea pe care o reprezintă Guvernul ei".

"Nu ştiu cât din Proclamaţia de la Timişoara se află în Constituţia României, ştiu însă că Punctul 8 nu se află. Au fost ani mulţi, anii '90, în primul rând, cei mai buni ani ai Alianţei Civice, în care venirea la Timişoara şi primirea unui premiu de la Timişoara şi colaborarea dintre noi a fost nu doar un titlu de glorie, ci şi o speranţă. România nu este cea pe care o reprezintă Guvernul ei, România suntem noi şi cred că aproape ne facem datoria", a spus Ana Blandiana.

Alţi doi premianţi nu au participat la festivitate. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, care a primit premiul "Speranţa", a lipsit deoarece este plecat din ţară, însă a transmis că va ajunge luna viitoare la Timişoara şi atunci va primi distincţia.

Al doilea absent a fost ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cel căruia i-a fost decernat premiul "Secera şi ciocanul".

Societatea Timişoara, fondată în prima lună după Revoluţia din Decembrie 1989 de un grup de intelectuali timişoreni, promovează constant valorile democraţiei în care libertatea cuvântului, justiţia şi drepturile universale ale cetăţenilor constituie fundamentul.

Acţiunea publică a Societăţii Timişoara are în vedere consolidarea societăţii civile, promovarea principiilor cuprinse în "Proclamaţia de la Timişoara" din 11 martie 1990, apărarea principiilor statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor omului, stimularea iniţiativei şi educaţiei civice. Organizaţia acordă anual premii personalităţilor care s-au remarcat în apărarea acestor valori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.