Scriitorul şi filosoful Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, a publicat un mesaj pe Facebook adresat celor care-i urează "moarte rapidă" şi care i se adresează cu apelativul "Băi, Tutankhamon!", prevenindu-i că blestemul faraonului nu este o legendă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Primesc, în ultima vreme, răvaşe buclucaşe care încep cu formula de adresare „Băi, Tutankhamon…“. Fireşte, autorii răvaşelor nu ştiu că faraonul Tutankhamon n-a apucat să trăiască nici 20 de ani. După cum nu ştiu nici că mumia dumnealui s-a răzvrătit în sarcofag, intrând în mare combustie din pricina unor lichide şi misterioase alifii folosite la îmbălsămare", a scris Mihai Şora.

Scriitorul precizează că "domnii care-mi scriu bilete de amor, urându-mi moarte rapidă, nu cunosc amănunte egiptologice - este limpede. Aş vrea, totuşi, să-i previn că, de-a lungul timpului, nu le-a priit deloc celor ce s-au legat de faraonul Tutankhamon, şi n-au murit împăcaţi, de moarte bună, cei care i-au luat numele în derâdere. „Blestemul faraonului“ - spun cititorii de cuneiforme - nu este, vai!, doar o legendă".

În final, filosoful face o recomandare, apariţia unei cărţi în domeniu semnată de Christina Riggs, "instructivă în multe privinţe". 

"Aşa, de pildă, afli cum, dacă nu ar fi fost o invazie de cobre în delta Nilului, pe când făcea săpături, Howard Carter nu şi-ar fi mutat şantierul din loc, iar mormântul lui Tutankhamon ar fi rămas, poate, şi astăzi ascuns sub praf şi pulbere. În orice caz, nu s-ar mai fi găsit - în anul 2019 - câţiva români ciudaţi care să folosească numele lui ca pe o insultă", a scrie el, semnând în final Mihai Şora (zis şi Tutankhamon al II-lea).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.