Guvernul a adoptat, miercuri, modificări legislative în sprijinul microîntreprinderilor cu până la 9 angajaţi, care vor avea mai puţine sarcini administrative de îndeplinit. Astfel, fişa postului şi Regulamentul intern nu mai sunt obligatorii, iar sarcinile pe care le are angajatul îi pot fi transmise şi verbal. La solicitarea scrisă a angajatului, angajatorul are obligaţia de a transmite fişa postului în scris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Microîntreprinderile cu până la 9 angajaţi vor avea mai puţine sarcini administrative de îndeplinit, în urma modificărilor la Codul Muncii adoptate astăzi în şedinţa de Guvern. De prevederile nou introduse privind flexibilizarea relaţiilor de muncă prin debirocratizare vor beneficia 445 000 de astfel de microîntreprinderi”, a transmis, miercuri, Raluca TUrcan.

Potrivit acesteia, specificarea atribuţiilor postului se va putea face verbal, dar şi prin întocmirea fişei postului, cum se întâmpla până acum.

”Pentru asigurarea flexibilităţii relaţiilor de muncă, la solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să-i comunice în scris fişa postului, cu specificarea atribuţiilor care îi revin. Angajatorului cu până la 9 salariaţi i se dă posibilitatea să ţină evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare angajat, în condiţiile stabilite cu aceştia prin acord scris. Pentru debirocratizarea şi simplificarea procedurilor în domeniul resurselor umane, propunem eliminarea obligaţiei de întocmire a Regulamentului intern de către aceste microîntreprinderi”, a mai precizat ministrul MUncii.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern modifică şi completează Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

”Microîntreprinderile cu până la 9 salariaţi sunt cele mai afectate de lipsa de personal calificat în domeniile economic, juridic sau resurse umane, adică cele care desfăşoară activităţi de natură administrativă. Costurile sunt şi ele mari, birocraţia este excesivă, dacă ne raportăm la dimensiunea acestor societăţi, astfel că reducerea sarcinilor administrative inutile poate sprijini potenţialul microîntreprinderilor de a menţine locuri de muncă, mai ales în actualul context epidemiologic”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.