Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional, un proiect de lege al PSD prin care autorităţile administraţiei publice locale sau subdiviziunile administrativ teritoriale ale municipiilor trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege a fost votat în unanimitate, cu 261 de voturi „pentru” şi are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţilor de gestionare a deşeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opţiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătăţii umane şi a mediului înconjurător.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementare schemei „plăteşte pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural”, arată iniţiativa legislativă adoptată decizional de către deputaţi. 

De asemenea, „este obligatorie colectarea separată a deşeurilor biodegardabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din uşa în uşă, denumită în continuare (U-U), sau prin aport voluntar denumită în continuare (AP)”.

Criteriile de conformitate pentru „deşeurile biodegradabile, aditivi si agenţii auxiliari care urmează a fi supuşi compostării şi digestiei anaerobe sunt definite în Normele tehnice privind activitatea de compostare şi digestie anaerobă denumite în continuare Norme tehnice emise prin ordin comun de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor impreună cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii”, conform sursei citate. 

Totodată, „tratarea biologică prin compostare/digestie anaerobă a deşeurilor biodegradabile este condiţionată de tipul deşeurilor şi modul de colectare a acestora. Astfel sunt admise la compostare materialele şi/sau deşeurile care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii: a) au fost colectate separat; b)au certificat de conformitate pentru materiile prime care intra in procesul de compostare si digestie anaeroba”, mai prevede proiectul de lege. 

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat, prim for sesizat, pe 10 februarie, Camera Deputaţilor a adoptat-o decizional, prin urmare aceasta merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.