Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz, transmite Administraţia Prezidenţială. Legea transpune o serie de directive europene în legislaţia românească privind vehiculele scoase din uz, bateriile şi acumulatorii şi deşeurile de baterii şi acumulatori şi deşeurile de echipamente electrice şi electronice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege, adoptat decizional de Camera Deputaţilor pe 3 noiembrie, transpune prevederile art.1 din Directiva (UE) 2018/849 a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, a Directivei 2006/66/CE privind bateriile şi acumulatorii şi deşeurile de baterii şi acumulatori şi a Directivei 2012/19/UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr.150 din 14 iunie 2018.

„Operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz sunt obligaţi să le stocheze, chiar şi temporar, şi să trateze vehicule scoase din uz potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi conform cerinţelor prevăzute în anexa nr. 2, cu respectarea reglementărilor cu privire la sănătatea umană şi mediu”, arată legea promulgată de şeful statului. 

De asemenea, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului transmite Comisiei Europene, pentru fiecare an calendaristic, un raport privind punerea în aplicare a art. 15, conform formatului pentru raportarea datelor stabilit de Comisia Europeană.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului transmite Comisiei Europene, pe cale electronică, raportul în termen de 18 luni de la sfârşitul anului de raportare pentru care sunt colectate datele. Raportul indică modul în care au fost obţinute datele şi verificarea calităţii acestora.

„Prima perioadă de raportare începe în primul an calendaristic complet după adoptarea, de către Comisia Europeană, a actului de punere în aplicare ce stabileşte formatul de raportare şi cuprinde datele pentru perioada de raportare respectivă”, conform sursei citate.

Legea intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.