Costel Alexe a afirmat că România va avea o reţea de senzori pentru măsurarea calităţii aerului, iar investiţia totală pentru modernizarea reţelei este de 3,17 milioane euro. Ministrul Mediului a precizat că suntem prima autoritate de mediu din Europa care va avea o astfel de reţea, iar 65% dintre staţiile pentru măsurarea calitatăţii aerului vor fi amplasate în Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Avem în continuare acest grup de lucru pentru că vrem să avem o colaborare cât mai bună şi indicatorii să respecte amplasarea şi să vedem ce putem face privind proiectele de calitate a aerului care trebuie implementate de administraţii. Suntem prima autoritate de mediu din Europa care va avea o reţea de senzori pentru măsurarea calităţii aerului. Întreaga investiţie pe care o face Ministerul în această modernizare a reţelei e de 3,17 milioane de euro, din care 2,17 milioane euro sunt bani de la Adminsitraţia Fondului pentru Mediu şi un milion de euro bani ce vin din fonduri europene, prin POIM, mai exact 5 milioane de lei”, a afirmat Costel Alexe, într-o conferinţă de presă susţinută, marţi, la sediul instituţiei.

El a mai spus că reţeaua de senzori şi noile staţii vor fi amplasate preponderent în Capitală.

„30 de staţii care măsoară PM 2 şi PM 5. Vom mai avea alte 30 de staţii care vor fi prelevatoare. Acestea sunt echipamentele care măsoară toţi poluaţii de mediu, constant. Poate vă întrebaţi unde vor fi amplasate aceste staţii noi dar şi reţeaua de senzori. O să începem cu Bucureştiul, 65% din staţii vor fi amplasate în Bucureşti. Şi e normal să fie aşa pentru că avem o condamnare la Curtea Europeană de Justiţie, avem procedură de infringement şi cele mai multe sesizări le avem din partea bucureştenilor când vorbim despre calitatea aerului”, a explicat Alexe.

Ministrul Mediului a adăugat că, în Bucureşti, sunt opt astfel staţii în prezent, însă va fi extinsă reţeaua cu alte 27 de noi staţii.

„În prezent, avem opt staţii în Bucureşti care măsoară 24 de ore calitatea aerului. Vom extinde reţeaua din Capitală de la opt cu încă 27 de statii noi. Dintre acestea, 12 vor fi staţii de trafic şi vor măsura valorile din aer, Piaţa Victoriei, Pasajul Iuliu Maniu, Piaţa Română, Barbu Văcărescu, Colentina, 13 septembrie, etc. Alte staţii vor fi în Giuleşti, Pipera, locaţia de la Monitorul Oficial. Restul de trei staţii noi vor monitoriza aerul continuu şi vor fi în Bragadiru, Chiajna şi Pajura”, a conchis Costel Alexe.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.