Cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) Ploieşti au trimis o scrisoare DSP Prahova prin care aduc la cunoştinţă situaţia "explozivă” a UPU, cauzată de lipsa de personal, lipsa de echipamente medicale, coroborate cu numărul mare de pacienţi suspecţi de COVID-19, dar şi cu alte patologii. Medicii susţin că s-a ajuns în situaţia în care pacienţii aşteaptă până la 48 de ore pentru stabilirea unui diagnostic, adunându-se peste 50 de bolnavi într-un spaţiu destinat unui număr de trei ori mai mic de persoane. În acest context, ei cer DSP să organizeze distribuţia pacienţilor în spitalele suport pentru COVID, iar Serviciului de ambulanţă să ducă bolnavii, cu COVID sau cu alte patologii, şi la alte spitale din judeţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Într-o scrisoare adresată directorului executiv de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova, medicii de la UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti atrag atenţia asupra faptului că situaţia în această unitate a devenit una "explozivă” din cauza supraaglomerării.
 
Astfel, cadrele medicale arată, în nota transmisă DSP Prahova, că "spaţiul din UPU pentru primirea pacienţilor suspecţi COVID a devenit insuficient”, arătând că sunt situaţii în care şi peste 50 de bolnavi aşteaptă să fie văzuţi de medici într-un spaţiu destinat pentru 17 persoane.
 
Ei atrag atenţia şi asupra faptului că izolatoarele din UPU funcţionează în spaţii pe care le cataloghează drept "improprii”, mobilierul fiind deteriorat, iar instalaţiile de oxigen necorespunzătoare cerinţelor şi cu circuite nefuncţionale. 
 
Medicii de la primiri urgenţe din cel mai mare spital din Prahova susţin, de asemenea, că UPU a ajuns, practic, să îndeplinească rolul unui spital pentru pacienţi COVID, deşi nu are medici pneumologi sau infecţionişti, nu are alocaţie de hrană pentru pacienţi şi nici buget pentru medicamentele specifice acestei patologii. 
 
De asemenea, reprezentanţii medicilor din urgenţă susţin şi că personalul este insuficient, nu de acum, ci de mai mulţi ani, iar mai nou situaţia a devenit de-a dreptul "dramatică”, după ce asistenţi medicali de la urgenţe au fost detaşaţi la terapie intensivă, iar unii dintre ei s-au îmbolnăvit.
 
Nici aparatura cu care este dotată unitatea nu este suficientă, având în vedere fluxul mare de bolnavi: un aparat de radiologie, un computer tomograf şi un ecograf funcţional pentru un judeţ cu 780.000 de locuitori, iar spitalul preia şi toate victimele accidentelor de pe Valea Prahovei. S-a ajuns astfel ca pacienţii să aştepte la unitatea de primiri urgenţe până la 24 sau chiar 48 de ore, medicii de acolo spunând că 12 ore până la primirea unui diagnostic reprezintă "un ideal destul de rar atins”.
 
În acest context, cadrele medicale solicită extinderea spaţiilor de izolare din UPU a SJU Ploieşti şi cer asigurarea funcţionării în flux continuu a laboratorului central al spitalului pentru ca rezultatele testelor PCR în cazul pacienţilor suspecţi de COVID-19 să fie gata cât mai repede. 
 
În plus, medicii cer DSP Prahova să solicite spitalelor suport pentru COVID-19 "să îşi amenajeze un număr suficient de izolatoare pentru primirea, diagnosticarea şi tratarea pacienţilor suspecţi COVID-19, precum şi să îşi mărească numărul de paturi pentru internarea acestora” şi să coordoneze trimiterea pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu COVID către alte spitale.
 
Nu în ultimul rând, medicii de la UPU Ploieşti susţin că Serviciul de Ambulanţă din judeţ ar trebui să ducă pacienţii suspecţi de COVID-19 la toate spitalele suport, nu doar la primiri urgenţe.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.