Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) propun Ministerului Sănătăţii un Plan Naţional de Diagnostic Precoce, Tratament şi Monitorizare a Melanomului, pentru reducerea incidenţei cancerului de piele şi facilitarea accesului la tratament pentru pacienţii diagnosticaţi cu această boală, plan ce va include organizarea unui screening la nivel naţional, campanii de educare şi informare a populaţiei, realizarea şi implementarea unui Registru de Melanom, dar şi realizarea unui cadru normativ pentru înregistrarea şi stocarea datelor privitoare la cancer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cezar Irimia, preşedintele FABC, a declarat, miercuri, că planul elaborat împreună cu SNMF, care ar urma să fie aplicat de la 1 aprilie 2017, va fi propus, în cursul acestei săptămâni, Ministerului Sănătăţii, iar, în cazul în care nu vor primi răspuns, iniţiatorii vor face presiuni.

"Vom depune la cabinetul ministrului acest plan şi vom aştepta răspunsul 30 de zile, conform legislaţiei în vigoare, iar dacă după cele 30 de zile nu primim niciun răspuns, aşa cum, de altfel, ministerul ne-a obişnuit, cu siguranţă vom face presiuni în acest sens. Dacă nici atunci când ai un lucru la cheie, făcut şi nu trebuie decât să formezi o Comisie care să elaboreze normele tehnice de a pune planul în aplicare nu eşti în stare să o faci, atunci poţi pleca din Ministerul Sănătăţii. Oricum, am constatat un amatorism la nivelul Ministerului Sănătăţii”, a afirmat Irimia.

Conform Planului Naţional de Diagnostic Precoce, Tratament şi Monitorizare a Melanomului, numărul cazurilor de cancer de piele a crescut în ultimii cinci ani.

"Numărul de cazuri noi de melanom malign luate în evidenţă la nivelul cabinetului medicului de familie pe o perioadă de cinci ani arată o evoluţie ondulantă a cazurilor noi, cu o rată de incidenţă medie de 3,35 la 100.000 de locuitori. În perioada 2007-2012 inclusiv, incidenţa melanomului malign a crescut cu 0,5 la sută la 100.000 locuitori”, potrivit iniţiatorilor planului.

Medicii propun organizarea unui screening-pilot la nivel naţional pe o perioadă de cinci ani, crearea de campanii de informare şi educare a pupulaţiei, dar şi promovarea prezentării periodice la control şi facilitarea accesului pacienţilor la testare.

FABC şi SNMF afirmă că "implementarea unui program de screening pentru melanom ar putea scădea cu 10 la sută numărul de cazuri de melanom metastazat, până în 2022 şi cu 25 la sută până în 2027”.

Potrivit Planului elaborat de SNMF şi FABC, melanomul poate fi vindecat în 98 la sută dintre cazuri, dacă este descoperit în fază incipientă şi tratat imediat.

"Melanomul este o tumoră ideală pentru un program de screening, deoarece modificările pielii se pot observa cu ochiul liber sau cu o lupă simplă, ceea ce nu implică mari cheltuieli. Apariţia unor aluniţe noi, cu aspect mai mult sau mai puţin neobişnuit, care se modifică rapid, ar trebui să fie un semnal de alarmă, pentru că ar putea fi melanom. Orice schimbare a mărimii, formei, culorii, reliefului sau alte evenimente - sângerarea, mâncărimea, apariţia de cruste, ar trebui să trimită pacientul la medicul de familie”, a declarat Daciana Toma, medic de familie şi secretar în cadrul SNMF.

Cezar Irimia, preşedintele FABC, afirmă că s-a mai încercat implementarea unui astfel de proiect, însă răspunsul autorităţilor a fost negativ.

"Răspunsul autorităţilor a fost că incidenţa este mică şi că trebuie să ne concentrăm pe alte programe cu incidenţă mai mare. Am contestat şi am adus argumente că această formă de cancer poate fi depistată în cabinetul medicului de familie. Noi mai încercăm şi anul acesta să depunem la Ministerul Sănătăţii acest program naţional. Acest program de screening trebuie cât mai repede pus în aplicare şi vom susţine implementarea lui la nivel de minister. Presiunile noastre vor fi majore, pentru că se ştie că în România accesul la tratament şi investigaţie este aproape zero", a spus Irimia.

El a adăugat că cei mai mulţi pacienţi cu melanom au descoperit într-un stadiu avansat că au boala şi niciunul dintre ei nu a făcut un control preventiv.

Melanomul este o afecţiune oncologică cu prognostic grav, cu o evoluţie rapidă şi cu o durată de supravieţuire limitată, mai ales în stadiile avansate.

Incidenţa melanomului este în creştere la nivel global, iar în ţara noastră există o creştere, în ultimii 25 de ani, de la 1,2 la 4,5/100.000 de cazuri de persoane diagnosticate cu melanom, potrivit datelor din Planul Naţional de Diagnostic Precoce, Tratament şi Monitorizare a Melanomului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.