Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” va beneficia de fonduri pentru modernizare şi dotare în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de lei, alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Consiliul Judeţean Braşov anunţă că două proiecte sunt deja în implementare, în timp ce pentru alte două urmează să fie semnate contractele de finanţare. Maternitatea din Braşov devine, astfel spitalul din acest judeţ care beneficiază de cele mai multe proiecte PNRR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cel mai recent proiect aprobat pentru finanţarea maternităţii din Braşov vizează creşterea capacităţii compartimentului de terapie intensivă pentru nou-născuţi şi dotarea cu echipamente medicale performante, în vederea îmbunătăţirii serviciilor oferite pacienţilor cu afecţiuni critice. 
„Valoarea totală a proiectului este 12.780.177,38 lei, reprezentând fonduri nerambursabile, din care 9.447.572,93 lei sunt destinate creşterii capacităţii compartimentului, 1.929.366,04 lei vor fi alocate pentru achiziţia de aparatură şi echipamente medicale, iar 1.403.238,41 lei vor reveni îmbunătăţirii componentei de screening pentru nou-născuţi.  Concret, din bugetul proiectului vor fi executate lucrări de reparaţii curente şi amenajări care vor permite creşterea cu 11 paturi a capacităţii compartimentului, vor fi achiziţionate şi puse în funcţiune 23 de tipuri de echipamente medicale (însemnând 173 de bucăţi), vor fi modernizate cele 5 paturi de terapie intensivă existente prin dotarea cu 4 tipuri de echipamente medicale (15 bucăţi) şi va fi îmbunătăţit programul de screening, prin 9 tipuri de echipamente medicale care vor fi cumpărate”, informează, luni, printr-un comunicat, Consiliul Judeţean Braşov. 
Data-limită pentru finalizarea implementării proiectului, initulat „Terapie intensivă neonatală «Împreună cu părinţii»” este 30 noiembrie 2024.
Al doilea proiect derulat cu fonduri din PNRR are în vedere dotarea cu echipamente a ambulatorului integrat al maternităţii şi îşi propune creşterea gradului de accesibilitate a pacientelor care apelează la servicii medicale în ambulator. Valoarea contractului de finanţare, în totalitate nerambursabilă, este de 2.664.000 euro, respectiv 13.144.098,34 lei. Proiectul este în implementare, 8 loturi de echipamente fiind deja achiziţionate, precizează sursa citată.  
Al treilea proiect este „Dotarea Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Braşov cu echipamente destinate reducerii riscului de infecţii asociate asistenţei medicale” şi a fost deja aprobat pentru finanţare, contractul fiind în curs de semnare. Valoarea totală a proiectului este de 580.590,57 euro, respectiv 2.864.750 lei. 
„Consiliul Judeţean Braşov a lansat deja procedurile de achiziţie pentru cele zece tipuri de aparaturi cuprinse în proiect, printre care se numără: sterilizatoare cu plasmă şi cu abur, maşini de spălat şi dezinfectat instrumentar, aparat automat de sigilat, maşină de curăţat cu ultrasunete, analizor microbiologie, spectometru de masă, linie de echipamente pentru testarea sensibilităţii la antibiotice şi hotă microbiologică. Cu ajutorul lor va putea fi redus numărul de infecţii nosocomiale şi va creşte accesul pacientelor la oferta de servicii medicale asigurate de Maternitatea braşoveană. Termenul-limită pentru primirea ofertelor este 25.01.2024”; precizează comunicatul CJ Braşov. 
Al patrulea proiect, aflat în fază finală a implementării, constă în reabilitare clădirii administrative şi a anexelor spitalului şi este finanţat pe Componenta 5 - Valul Renovării din PNRR.
„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea performanţei energetice a clădirii Maternităţii, astfel că lucrările care se desfăşoară în prezent vor determina o diminuare a consumului anual de energie finală pentru încălzire cu peste 50%, o reducere a consumului de energie primară totală şi o scădere a emisiilor de dioxid de carbon mai mare de 60%. Valoarea totală a lucrărilor este de 9.825.884,71 lei”, precizează sursa citată.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică-Constantin, s-a declarat mulţumit de modul în care sunt implementate investiţiile.
„La cele patru proiecte PNRR se adaugă încă un obiectiv major ajuns în fază finală de implementare, şi anume reabilitarea, modernizarea şi eficientizarea energetică a corpului nou, o investiţie în valoare de peste 33,1 milioane de lei pentru care am accesat fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Până la finalul anului 2024 toate aceste proiecte se vor încheia”, afirmă Şerban Todorică-Constantin.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.