Ministrul Apărării Naţionale a înaintat preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de decorare post-mortem a celor doi militari care au murit în Afganistan, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari. Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu au fost avansaţi în gradul de sublocotenent post-mortem şi vor fi înmormântaţi la Buzău, cu onoruri militare. Aeronava care îi aduce în ţară a decolat de pe aeroportul din Baza aeriană Kandahar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La baza din Kandahar a avut loc, luni dimineaţă, ceremonia de repatriere a sublocotenentul post-mortem Iulian Dumitrescu şi sublocotenentul post-mortem Adrian Vizireanu, căzuţi la datorie în teatrul de operaţii Afganistan, a scris Minsiterul Apărării Naţionale, pe pagina de Facebook.

“Militarii din Afganistan şi-au luat adio de la cei doi eroi. În urmă cu puţin timp, aeronava care îi aduce în ţară pe cei doi eroi căzuţi la datorie în teatrul de operaţii Afganistan a decolat de pe aeroportul din Baza aeriană Kandahar”, se mai arată pe pagina de Facebook a MApN.

Ceremonia de repatriere a sublocotenenţilor post-mortem Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu. (Foto: Ministerul Apărării Naţionale)
Ceremonia de repatriere a sublocotenenţilor post-mortem Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu. (Foto: Ministerul Apărării Naţionale)

Cei doi militari vor fi înmormântaţi în Cimitirul Eroilor din Buzău cu onoruri militare.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a semnat luni decretul de avansare în gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Iulian Dumitrescu şi a sergentului Adrian Vizireanu, care au căzut la datorie în timpul executării unei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan. 

De asemenea, ministrul Apărării Naţionale a înaintat preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de decorare post-mortem a celor doi eroi cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu, de la o unitate militară de operaţii speciale din Buzău, şi-au pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, la ora 10.45, în apropierea localităţii afgane Kandahar, în timpul unei misiuni de instruire a unor poliţişti.

Sergentul Bogdan Dragomir, rănit în incidentul din Afganistan, este internat la Centrul medical regional american din Landstuhl, Germania. Starea lui este stabilă, conform primelor constatări nefiindu-i afectat niciun organ vital, potrivit MApN.

Duminică, Ministerul Apărării a anunţat că persoanele care i-au împuşcat pe militarii români în timpul instruirii poliţiştilor afgani, în baza de pregătire din apropierea localităţii Kandahar, purtau uniforma forţelor de securitate afgane, acestea fiind primele constatări ale comisiei de anchetă. 

Luni dimineaţă, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional au fost organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.