Ministerul Apărării Naţionale a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu CNCD în care a contestat avertismentul primit pentru că discriminează femeile la admiterea în învăţământul superior militar şi le exclud de la anumite specializări, printre motive fiind şi aceea că rămân însărcinate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sancţiunea aplicată de Consiliul Naţional de Combaterea Discriminării este un avertisment dat pe 8 octombrie 2014. Oficialii ministerului au contestat la Curtea de Apel Bucureşti sancţiunea care, deşi nu implică şi plata unei amenzi, ar putea sta la baza unei schimbări decisive a politicii de cadre în întregul sistem de apărare.

Consiliul a constatat, după ce a primit o petiţie semnată de 17 organizaţii neguvernamentale, că locurile pentru persoanele de sex feminin scoase la concurs de instituţiile de învăţământ militar sunt cu mult mai puţine decât cele pentru bărbaţi. Chiar şi după aplicarea sancţiunii, reclamă organizaţiile neguvernamentale, în învăţământul militar liceal nu există niciun loc pentru femei în anul şcolar 2016-2017.

„Existenţa unui număr de locuri considerabil mai mic alocat femeilor pentru admiterea în cadrul instituţiilor de învăţământ din cadrul MApN ne arată încă o dată că, în România, accesul femeilor este restricţionat în anumite domenii, aspect de altfel întărit prin argumentele absurde folositede reprezentaţii MapN,"  declară Andreea Braga, preşedintele Centrului FILIA, una dintre organizaţiile semnatare ale petiţiei depusă la CNCD.

Aceasta mai arată că, din totalul de 212 locuri scoase la concurs de Academia Nicolae Bălcescu, 34 de locuri (16%) sunt rezervate femeilor, în timp ce 178 sunt accesibile numai bărbaţilor. Pe de altă parte, Ministerul Apărării a arătat în cererea de chemare în judecată că există difernţe morfo-fiziologice şi biologice a părţii feminine care nu ar putea face ca ele să fie încadrate în toate activităţile armatei.

„O abordare fără limitări şi constrângeri din partea decidentului militar la concursurile de admitere în unităţile şi instituţiile de învăţământ militar poate conduce în situaţia cea mai defavorabilă, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de către femei, la toate armele şi specialităţile militare; prin reducere la absurd, într-o perioadă de 6-9 ani, poate apărea situaţia conform căreia o escadrilă de avioane multirol sau elicoptere de luptă să fie încadrată numai cu femei, ceea ce conduce, datorită structurii morfo-fiziologice şi biologice a părţii feminine, ca în fiecare lună, pentru o perioadă de 4-5 zile escadrila să fie neoperaţională, iar pe perioada maternităţii, care se poate întâmpla pentru mai multe femei din acelaşi escadrilă situaţia să fie asemănătoare”, se arată în cererea de chemare în judecată formulată de juriştii din Apărare.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost dată pe 1 aprilie şi nu este definitivă, Ministerul Apărării putând face apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva acestei decizii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.