Zeci de voluntari vor renova vechea primărie din satul Valeapai, judeţul Caraş-Severin, care va devei casă parohială. Este vorba de o clădire de peste o sută de ani, aflată în stare avansată de degradare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei ”Acasă în Banat”, zeci de voluntari vor interveni , sâmbătă, pentru renovarea unei case în satul Valeapai din judeţul Caraş-Severin,  în stare avansată de degradare, în care va locui preotul satului.

”Părintele Ionuţ Vatră, alături de soţia sa Mihaela şi micuţa Filofteia, au ajuns la parohia din satul Valeapai în urmă cu un an de zile, cu toate că aici este o comunitate destul de mică cu oameni nu foarte înstăriţi. Părintele Ionuţ a prins drag imediat de sat şi a decis că aici este locul şi oamenii pe care doreşte să îi păstorească. Satul nu are casă parohială, aşadar familia s-a mutat provizoriu în locuinţa unei familii din sat, intenţionând ca, în câţiva ani să pună pe picioare o casă parohială”, se arată în comunicat.

Preotul a făcut demersurile necesare pentru a salva una dintre casele abandonate din sat şi anume vechea clădire a primăriei.

 

„Satul nostru suferă pe seama faptului că nu are casă parohială. Parohia Valeapai este una mică şi nu avem posibilităţile materiale de a ridica o clădire nouă. Recent am reuşit să preluăm de la Primăria comunei acest imobil care a stat mulţi ani părăsit. Cu ajutorul lui Dumnezeu, până în luna iunie, când ni se va naşte cea de-a doua fetiţă, ne vom muta aici”, a declarat părinte Ionuţ Vatră.

Clădirea se află chiar în centrul satului Valeapai, aproape de biserica ortodoxă, are o vechime de peste o sută de ani şi a fost de-a lungul timpului folosită drept notariat, primărie, internat şi magazin.

Construcţia este din cărămidă şi are o arhitectură deosebită, însă, cum nu a mai fost folosită de mulţi ani, acoperişul s-a degradat, apa s-a infiltrat puternic şi a distrus partea din spate a clădirii. Cu toate astea, părintele Ionuţ e decis să o salveze şi, mai mult, să facă din ea casă parohială.

În urmă cu trei săptămâni, părintele, alături de oamenii din sat au curăţat curtea casei, au defrişat vegetaţia crescută, au scos tonele de moloz şi gunoaie adunate de-a lungul timpului.

Sâmbătă, voluntarii Asociaţiei ”Acasă în Banat” se vor alătura oamenilor din Valeapai pentru a da o mână de ajutor. Se vor face reparaţii la acoperiş, se vor înlocui podelele, vor fi consolidaţi pereţii căzuţi, se va amenaja curtea.

”Vrem să ajutăm satul Valeapai la renovarea casei parohiale, din mai multe motive. De Valeapai ne leagă foarte multe deoarece Asociaţia Acasă în Banat are sediul în acest sat. Însă, dincolo de acest lucru, noi credem că părintele Ionuţ Vatră e un exemplu deoarece nu doreşte să demoleze această casă cu poveste şi istorie, ci doreşte să o repună în valoare, oferind-o înapoi comunităţii din care face parte. Odată renovată, această clădire, fosta primărie, aflată în centrul satului, va fi o mândrie, va fi din nou un punct de reper, pentru trecutul, prezentul dar şi viitorul acestei localităţi”, a spus Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

Voluntarii vor aduce şi  grinzi, scândură, ciment, pietriş, nisip, vopseluri, materiale pentru amenajări interioare, dar şi alte material necesare reparaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.