Un număr de 15 organizaţii neguvernamentale desemnate să facă parte din Consiliul Economic şi Social (CES) au transmis o scrisoare deschisă adresată conducerii instituţiei în care reclamă faptul că neconvocarea noului plen este un abuz care adânceşte blocarea activităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţiile neguvernamentale acuză conducerea CES că a depăşit termenul legal pentru convocarea noului plen şi că, în acest fel, blochează funcţionarea instituţiei.

„Această atitudine, ignorarea cu bună ştiinţă a cadrului legal recent modificat de către conducerea administrativă de astăzi a CES reprezintă, în opinia noastră, un abuz prin nepunerea în aplicare a prevederilor legale care vă cer să convocaţi un nou plen. Orice tertip folosit, orice explicaţie pentru a prelungi, pentru diverse interese, situaţia de blocaj din CES constituie un abuz, o sustragerea de la aplicarea legii”, se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii arată că termenul maxim legal de convoare a plenului a fost pe 1 august 2016. Ei anunţă că vor folosi „toate căile legale pentru a semnala abuzul conducerii executive în funcţie, de neaplicare a prevederilor legale în vigoare”

În cursul lunii mai, Guvernul şi-a retras reprezentanţii din cadrul CES, pentru a fi înlocuiţi cu 15 membri reprezentând structurile asociative ale societăţii civile.

CES este o instituţie publică de interes naţional, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ai societăţii civile. Ulterior, această lege a fost modificată (prin Legea 222/2015), una dintre reglementări stipulând că din plenul CES fac parte 45 de membri: 15 reprezentanţi ai structurilor patronale, 15 reprezentanţi ai structurilor sindicale şi 15 reprezentanţi ai structurilor asociative. În septembrie 2015, printr-o procedură de selecţie publică şi, ulterior, prin decizie a premierului, au fost confirmaţi cei 15 membri ai structurilor asociative.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.