Mai multe organizaţii neguvernamentale care activează în domeniul protecţiei mediului, între care Greenpeace şi WWF România, cer Camerei Deputaţilor să aprobe Legea de adoptare a unei ordonanţe date în octombrie anul trecut, care prevede amenzi de zeci de mii de lei pentru contravenţiile silvice. Reprezentanţii acestor ONG-uri susţin că, prin neadoptarea legii de aprobare a ordonanţei, România ar reveni la nivelul legislaţiei din 2010, amenzile pentru contravenţiile silvice ar fi din nou foarte mici, păduri virgine ar putea fi exploatate şi ţara noastră riscă procedură de infringement din partea Comisiei Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Miercuri, 8 martie, se discută în Camera Deputaţilor legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 51/2016, care vizează contravenţiile silvice. Modificarea Legii nr. 171/2010 trebuie să urmărească stabilirea de sancţiuni care impun aplicarea legilor, dar care, în acelaşi timp, nu vor favoriza abuzurile. Sancţiunile trebuie să fie proporţionale cu faptele săvârşite şi imparţiale”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de Greenpeace România, WWF România, Fundaţia Eco-Civica, Federaţia Coaliţia Natura 2000 şi EcoAssist - Plantăm fapte bune în România.

Cele cinci ONG-uri susţin revizuirea şi aprobarea prin lege a OUG 51 privind contravenţiile silvice, ordonanţă adoptată în octombrie anul trecut de Guvernul condus de Dacian Cioloş şi care prevede amenzi de până la 30.000 de lei pentru contravenţii în domeniul silvic şi care stipulează, printre altele, confiscarea lemnului recoltat în mod ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta sau, după caz, cu interzicerea comercializării lemnului sau a produselor provenite din lemnul recoltat ilegal.

Reprezentanţii acestor ONG-uri susţin că prin neaprobarea  OUG 51/2016 se ajunge la ”o dezincriminare de facto a contravenţiilor silvice”.

”Susţinem că este nevoie ca în dezbaterea parlamentară şi în Comisia de Agricultură şi Silvicultură de la Camera Deputaţilor să se dea un aviz pozitiv acestei ordonanţe de urgenţă şi să se aducă amendamentele necesare ca legea să fie cu adevărat aplicabilă. Pentru că, în cazul în care legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă va fi respinsă, în cascadă toate prevederile pe care această ordonanţă de urgenţă le aduce în completarea legii de bază din 2010 dispar şi ne putem afla în situaţia în care aplicăm în 2017 legisalaţie neactualizată, ceea  ce, din păcate, ar echivala cu o dezincriminare de facto a multor contravenţii silvice. Este foarte important ca această lege să fie amendată, e nevoie, sunt o grămadă de articole care trebuie îmbunătăţite, dar susţinem că această amendare trebuie să se facă cu ocazia dezbaterii parlamentare pe Legea de aprobare a Ordonanţei 51/2016, iar apoi în plen să se voteze această lege”, a declarat, luni, pentru News.ro Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Potrivit acestuia, revenirea la legislaţia din 2010 în domeniul silvic ar însemna posibilitatea exploatării pădurilor virgine, aplicarea de penalităţi în cuantumuri foarte mici celor care exploatează ilegal lemn, dar şi riscul declanşării unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană faţă de ţara noastră.

”Concret (respingerea legii de aprobare a OUG 51/206 – n.r.) ar însemna un cuantum al amenzilor mult mai mic, la nivelul anilor 2010. Ar însemna că orice tăiere de pădure virgină nu ar mai fi contravenţie, deci vom putea distruge cu legea în mână acest patrimoniu pe care România încă îl mai are. Va însemna, de asemenea, că orice încălcare a normelor tehnice în vigoare, adică regulile de a face silvicultură în România se vor pedepsi doar pe Codul Muncii, adică cu avertisment sau cu amendă de 10 la sută din salariu şi aşa mai departe, fără să existe o corelaţie directă între gravitatea faptei şi suma amenzii. Deci se pierd  nişte lucruri esenţiale. Sunt elemente care ţin de trasabilitatea lemnului şi care transpun regulamente europene şi în lipsa lor riscăm Comisia Europeană să deschidă un infringement împotriva României, pentru că sunt anagajamente pe care România şi le-a luat şi pe care trebuia să le transpună până acum în legislaţie” a mai spus reprezentantul Greepeace.

Potrivit datelor furnizate de cele cinci ONG-uri, ”este obligatoriu să avem prevăzute în legea contravenţiilor silvice sancţiuni pentru lucrările care s-ar desfăşura în aceste zone fără avizul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură (Garda Forestieră). În cazul în care se constată că în zonele respective se mai găsesc păduri virgine sau cvasivirgine, avizul trebuie să fie negativ”.

Conform comunicatului dat publicităţii luni, militanţii pentru protecţia naturii susţin ca recoltarea abuzivă de lemn să fie sancţionată în legea contravenţiilor silvice, ”fie că este vorba despre furtul de lemn sau de tăieri ilegale produse prin nerespectarea normelor tehnice în vigoare inclusiv la aplicarea lucrărilor de rărituri” dar şi ca lemnbul provenit din tăieri ilegale să nu poată fi pus pe piaţă, conform regulamentelor europene care interzic comercializarea în astfel de cazuri.

”Considerăm că şi lemnul provenit din confiscările aplicate de autorităţile de control este tot lemn recoltat ilegal şi astfel acesta nu trebuie valorificat pe piaţa europeană (inclusiv România). Acest lemn ar putea fi donat către instituţii non-profit ca lemn de foc (şcoli, azile de bătrâni etc)”, susţin cele cinci ONG-uri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.