Ministerul Afacerilor Externe a început o campanie de informare a cetăţenilor români din străinătate cu privire la votul în afara graniţelor şi distribuie pliante şi cereri de înscriere în Registrul electoral pe aeroportul "Henri Coandă" şi la punctele de trecere a frontierei, instituţia avertizând că termenul limită de înscriere este peste numai 10 zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„MAE desfăşoară o campanie amplă cu privire la modalităţile de vot din străinătate în cadrul alegerilor parlamentare. La aeroportul Otopeni se desfăşoară o componentă a campaniei noastre de informare, respectiv distribuirea de pliante şi cereri de înscriere în registrul electoral”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu.

MAE colaborează intens cu Poliţia Română de Frontieră pentru a distribui aceaste informaţii cu privire la înregistrarea în registrul electoral. Se distribuie 100 000 de exemplare de pliante şi 100 000 de cereri de înscrieri atât la aeroportul Henri Coandă, cât şi la punctele de trecere şi control al frontierei române cu ajutorul Poliţiei Române de Frontieră.

"Este foarte important de precizat faptul că ne aflăm în ultima perioadă de înscriere în registrul electoral. Au mai ramas mai puţin de 10 zile până la finalizarea perioadei de înscriere, de aceea îi îndemnăm pe toţi acei români care locuiesc şi şi-au stabilit reşedinţa în străinătate să se înscriere în registrul electoral completând respectiva cerere", a mai spus Vâlcu.

Românii care îşi au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota prin corespondenţă sau la o secţie de votare completând o cerere. Aceştia trebuie să bifeze opţiunea dorită şi să anexeze o copie a paşaportului eliberat de autorităţile române cu menţionarea statului de domiciliu, dacă au domiciliul stabilit în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate eliberat de autorităţile române şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere eliberat de autorităţile străine, dacă au reşedinţa în străinătate. Cererea trebuie depusă personal, prin poştă sau prin e-mail la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, luni, că au fost validate 8.364 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu peste 1.000 în plus faţă de situaţia din urmă cu o săptămână.

Dintre cei 8.364 alegători care au cerut înscrierea, 6.205 menţionează opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 2.159  pentru votul în secţiile de votare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.