Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, duminică, la Sibiu, că de 11 ani, România este pregătită şi îndeplineşte toate condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen, însă decizia este una politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Poziţia României este una fermă şi spune acelaşi lucru de câţiva ani, dar acum când se pune problema extinderii Spaţiului Schengen cu alte ţări, de exemplu Croaţia, o spunem cu atât mai apăsat că în acest demers trebuie să existe un echilibru între responsabilităţile pe care România şi le asumă şi  drepturile pe care trebuie să  le aibă ca ţară ca membră în Spaţiul Schengen”, a declarat Lucian Bode.
 
Ministrul de Interne a adăugat că este nevoie de o decizie politică vaforabilă României, pentru aderarea la Spaţiul Schengen.
 
”Gestionăm aproape 2.000 de km de frontieră Schengen, îndeplinim de 11 ani toate condiţiile tehnice, ştim că este o decizie politică. Parlamentul European a luat o decizie politică pe care am salutat-o şi eu şi Guvernul României în această săptămână, dar este nevoie de o voinţă politică şi de o  decizie politică pe care România o merită”, a declarat Bode.
 
Lucian Bode a mai precizat că România nu poate rămâne în afara Schengen.
 
”Nu putem să rămânem în afara Spaţiului Schengen, doar pentru că dintr-o analiză politică a unor state membrie această decizie nu este luată. Eu spun că România îndeplineşte şi o spun din punctul nostru de vedere, a celor de la Ministerul Afacerilor Interne şi aici vorbim de gestionarea frontierelor, toate condiţiile impuse. Poate, dacă este nevoie, putem să mai prezentăm încă o dată situaţia în care ne aflăm, din punct de vedere tehnic, dar nu este nevoie. Am aformat şi la Consiliul JAI de la Luxemburg şi la întâlnirile cu ambasadorii principalelor state membre ale UE, parteneri ai Românie, că  pentru noi, aderarea la Spaţiul Schenghen este o prioritate şi o să  o tratăm ca atare”, a declarta Lucian Bode.
 
Bode a mai precizat că este incorect să se pronunţe asupra unei date exacte când România va adera la Schengen.
 
”Ar fi incorect să mă pronunţ eu ca ministru de Intrene pe o dată concretă”, a precizat ministrul de Interne.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.