Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că recomandă purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi de către elevi, de luni, când este reluat procesul educaţional, precizând că trebuie realizat un triaj zilnic în familie, dar şi atunci când copiii intră la şcoală sau la grădiniţă. De asemenea, ea a menţionat că recomandă şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educaţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ligia Deca a declarat, joi, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Sănătăţii, că nu încurajarea neparticiparea la cursuri şi că accentul în această perioadă trebuie pus pe prevenţie. “Ceea ce aş dori să comunic, în primul rând, este că procesul educaţional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că după doi ani pandemici este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii trebuie să fie pe prevenţie. Există o serie de măsuri recomandate. În primul rând, realizarea triajului zilnic, atât de către familii acasă, pe baza identificării eventualelor simptome şi, evident, urmate de izolarea copiilor acasă şi realizarea triajului zilnic, atunci când elevii intră la şcoală sau la grădiniţă. Este normal ca atunci când sunt simptome evidente să fie informaţi părinţii sau aparţinătorii legal. De asemenea, recomandăm, sigur, nu este obligatoriu, dar recomandăm purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi, de ce nu, şi de către elevi”, a transmis ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a precizat că trebuie să fie respectate măsurile de igienă şi trebuie aerisite încăperile.

“De asemenea, este important să fie respectate măsurile de igienă, dezinfecţia periodică a mâinilor şi a suprafeţelor. Foarte important, aerisirea periodică a încăperilor. Ştim că este sezon rece, însă este foarte important ca atunci când există pauze, încăperile să fie aerisite. De asemenea, în ceea ce priveşte comportamentele atunci când apar totuşi simptome tuse, strănut, este important să fie urmată eticheta în acest sens”, a adăugat Ligia Deca.

Ea mai solicită unităţilor de învăţământ să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional.

“De asemenea, recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal. Avem promisiuni de sprijin din partea DSP-urilor pentru şcoli şi pentru inspectorate, în aşa fel încât toate informaţiile necesare atât şcolilor şi personalului acestora, cât şi părinţilor, să fie puse la dispoziţie. Mâine dimineaţă avem o videoconferinţă cu inspectorii generali din fiecare judeţ pentru a pregăti reînceperea procesului educaţional. Sigur, unul dintre subiecte este şi cel legat de pregătirea în contextul acesta al răspândirii virusului gripal. În cazul în care copiii manifestă simptome respiratorii, recomandăm părinţilor sau aparţinătorilor consultarea medicului de familie pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare recomandate de către medici”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Ea a mai menţionat că nu sunt motive pentru suspendarea cursurilor, iar atunci când vor apărea cazuri excepţionale va fi analizată fiecare situaţie, dorind ca procesul educaţional să continue în mod normal.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.