Ministerul Educaţiei arată, în Raportul de activitate prezentat sâmbătă seară, că finalizarea legilor Educaţiei, creşterea salariilor din sistem, lansarea a 13 apeluri de proiecte şi obţinerea unui buget record pentru anul 2024 sunt unele dintre principalele reuşite ale acestui an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit documentului publicat sâmbătă seară, pentru anul viitor, bugetul prevăzut pentru învăţământ are o valoare de peste 74 de miliarde de lei, echivalentul a 4,3 % din PIB.

Bugetul de stat este principala sursă de finanţare pentru învăţământ, căreia i se adaugă sume defalcate din TVA prin bugetele locale, venituri proprii ale instituţiilor de învăţământ superior şi bugetele locale din venituri proprii.

Printre realizările din ultimul an şi două luni se numără adoptarea legilor Educaţiei, lansarea a 13 apeluri pentru depunerea de proiecte cu finanţare din PNRR şi crearea mecanismelor pentru alte 4, care duc  spre contractarea şi angajarea în absorbţie a 3,3 miliarde de euro, precum şi încheierea a peste 4.000 de contracte în acest sens.

De asemenea, s-a ajuns la creşterea salariilor cadrelor didactice şi ale directorilor de şcoli, majorarea cu 1.200 a numărului de posturi de consilieri şcolari, suplimentarea cu 3.000 de posturi în învăţământul preuniversitar, pentru anul şcolar 2023-2024, semnarea Contractului Colectiv de Muncă unic la nivel de sector, creşterea numărului unităţilor de învăţământ în care se implementează Programul-pilot ”Masă caldă” de la 350 la 450, instituirea Programului Naţional ”Masă sănătoasă” în 1.000 de unităţi de învăţământ, dar şi creşterea numărului burselor şcolare la peste 1,2 milioane cu o valoare de peste 4 miliarde de lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.