Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat, miercuri seară, după negocierile cu reprezentanţii Guvernului, că greva generală va continua şi joi, când ”va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv” cu privire la oferta făcută. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că, din mesajele primite până în prezent, oferta va fi respinsă, însă trebuie consultaţi toţi colegii. ”Vreau să fie un mesaj foarte clar, nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea vreunei acţiuni de protest, decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unităţile de învăţământ şi ne-membrilor de sindicat. Aceasta este o acţiune de protest mai presus decât o creştere salarială. Vorbim de statutul celor care lucrează în sistem, numai colegii noştri se pot pronunţa”, a declarat preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi deja am primit semnale de la colegi din ţară, informaţia circulă, mesajele sunt clare, greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine, până la orele 12.00 vom comunica Guvernului oficial care e poziţia noastră”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, a afirmat că un răspuns va fi oferit joi.

”Să lăsăm colegii să se pronunţe cu privire la oferta Guvernului care ajunge în această seară în fiecare unitate şcolară din România şi până mâine vor da un răspuns la această ofertă. Mâine va fi greva generală. Şi va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv”, a arătat el.

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale ”Alma Mater”, a afirmat că, în opinia sa, ”e un pas înainte faţă de situaţia de ieri”.

”Nu ştiu dacă este un pas suficient. Suntem pe muchie de cuţit. Încă nu se poate trage o concluzie astăzi. O parte ar vrea să continue protestul, altă parte…”, a declarat Hadăr.

Hadăr a fost întrerupt de Hăncescu, care l-a întrebat dacă vorbeşte de sistemul universitar şi a menţionat că mâine va continua greva.

”Am spus foarte clar, mesajele care vin până acuma sunt de respingere a acestei oferte, să fie foarte limpede, vedem până mâine când adunăm tot ce înseamnă consultarea”, a adăugat Hăncescu.

Preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a subliniat că joi va fi greva generală. 
 
“Mâine va fi grevă generală, iar colegii sunt cei care în momentul vor primi acel material informativ din partea noastră vor transmite ferm care va fi poziţia lor pentru perioada imediat următoare. Oricum, mâine va exista un răspuns”, a afirmat Nistor.
 
Întrebat dacă va fi respinsă oferta Guvernului, cât ar putea dura această grevă, el a răspuns: “Nu poate să vă răspundă nimeni cât poate dura o grevă. Nimeni nu poate stabili acest lucru. Totul depinde de ofertele care vin din partea celor care au putere de decizie şi bineînţeles depinde de cei care au hotărât declanşarea grevei generale, respectiv membrii de sindicat. Acum vorbim şi de nemembri de sindicat. Ei sunt cei care vor decide dacă oferta este mulţumitoare sau nu. Nimeni altcineva. Vreau să fie un mesaj foarte clar, nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea vreunei acţiuni de protest, decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unităţile de învăţământ şi ne-membrilor de sindicat. Aceasta este o acţiune de protest mai presus decât o creştere salarială. Vorbim de statutul celor care lucrează în sistem, numai colegii noştri se pot pronunţa”.
 
Întrebat cum a perceput discuţiile cu reprezentanţii Guvernului, liderul de sindicat a răspuns: “Este un început, dar mai sunt paşi de parcurs”.
 
Marius Nistor a menţionat că nu ştie în acest moment dacă desfăşurarea examenelor naţionale este în pericol şi că aşteaptă răspunsul colegilor săi privind desfăşurarea grevei.
 
Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seară, după negocierile cu liderii sindicatelor din învăţământ, că nu se poate vorbi de creşteri salariale şi nu pot fi acordate sporuri. ”Oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele două evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie. ”Credem că toţi elevii trebuie să se poată întoarce cât mai repede în sălile de clasă. În acest sens a fost şi discuţia din această seară”, a afirmat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.