Liderul federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat, joi, după discuţiile care au avut loc la Guvern pe tema sporurilor şi a protestelor, în timp ce în Piaţa Victoriei mii de sindicalişti scandau împotriva Executivului, că li s-a transmis că există o soluţie, care nu a fost însă prezentată dar care se regăseşte în materialul propus de managerii de spitale, vestea bună fiind că se doreşte ca în mai salariile să nu mai fie mai mici decât nivelul din luna februarie. El a precizat însă că va fi menţinut calendarul protestelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Încă nu am rezolvat chiar aşa de multe câte ne-am fi dorit, dar faptul că şi-au propus ca în luna mai nimeni să nu mai primească salariul mai mic decât în luna februarie, ăsta este un lucru extraordinar", a afirmat el.

Bărăscu a precizat că se pare că a fost găsite o soluţie la actuala situaţie din domeniul medical, însă materialul în acest sens, elaborat de managerii de spitale, nu a putut fi prezentat în absenţa premierului Viorica Dăncilă, aflată în vizită în Israel.

"Se pare că au găsit o soluţie pe care nu ne-au prezentat-o pentru că doamna premier vine abia mâine (din Israel – n.r.). Materialul a fost elaborat de către managerii spitalelor şi, în funcţie de ce au elaborat, eu spun că avem această posiilitate ca, începând cu luna mai, nimeni să nu mai piardă, dar asta vom vedea", a declarat liderul Sanitas.

Întrebat dacă oamenii vor fi mulţumiţi dacă salariile vor fi ca înainte şi să nu mai primească alte majorări, el a răspuns: "Nu, asta este prima variantă – ca oamenii să nu piardă la ceea ce s-a făcut până acum. Foarte important, ce a zis doamna premier cu viceprim-ministrul: "Vom căuta acele soluţii pe data de 2". Vedem dacă rezolvă doar regulamentul, dar dacă regulamentul nu e de vină şi problema e la Legea 153 (Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) şi eu personal şi colegii mei spunem că la 153 este probelma, va fi lucru pe care îl vom analiza cu prima ocazie, odată cu sosirea doamnei prim-ministru, şi anume să găsim soluţiile pentru modificarea legii".

În 19 aprilie, reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că după mitingul din 26 aprilie va fi declanşată o grevă de avertisment, în 7 mai, iar în 11 mai este programată o grevă generală, din cauza "haosului din sănătate", unde unele venituri au scăzut cu până la 1.300 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.

Potrivit liderilor sindicali, există două categorii de angajaţi - medici şi asistenţi - ale căror salarii au crescut, în proporţii diferite, însă există cel puţin alte şapte categorii care pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei.

Reprezentanţii Sanitas spun că discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum şi promisiunile neonorate ale guvernanţilor de a acoperi pierderile salariale au dus la decizia "de a radicaliza formele de protest".

Principalele revendicări ale federaţiei Sanitas sunt modificarea legii salarizării, prin eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.