Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, marţi, la bilanţul MApN pe 2016, că este nevoie de un efort susţinut pentru creşterea capacităţii de luptă a Armatei, precizând că Forţele Armatei României sunt în măsură să asigure, prin angajarea graduală, apărarea teritoriului naţional, prin efort propriu sau în context aliat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Forţele Armatei României sunt în măsură să asigure, prin angajarea graduală, apărarea teritoriului naţional, prin efort propriu sau în context aliat. Cu toate acestea, este nevoie de un efort susţinut pentru creşterea capacităţii de luptă a Armatei. Anul 2016 a fost marcat, atât în plan conceptual, cât şi acţional, de aplicarea prevederilor Programului de transformare, dezvoltare şi înzestrare a Armatei României până în anul 2026, precum şi a instrucţiunilor specifice pentru asigurarea capacităţii de luptă a Armatei României, respectiv a organizării şi conducerii serviciului de luptă permanent în Armata României", a declarat Gabriel Leş.

Ministrul Apărării a precizat că în 2016 pregătirea pentru mobilizare s-a realizat atât secvenţial, în cadrul structurilor militare din compunerea Armatei României, prin formele prevăzute în actele normative specifice în vigoare, cât şi întrunit, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, prin şase exerciţii.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Referitor la îndeplinirea angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru NATO şi UE, ministrul Leş a arătat că a primit "semnale pozitive" de la toţi reprezentanţii organismelor internaţionale.

"Unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Apărării Naţionale în anul 2016 l-a reprezentat continuarea participării la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român sub egida NATO şi UE. În anul 2016, aproximativ 780 de militari au fost dislocaţi simultan în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român. Numărul militarilor angrenaţi în forţele naţionale aflate în stand-by pe teritoriul statului român, cu statutul de structuri dislocabile la ordin, a înregistrat o creştere cu peste 200 de militari faţă de anul 2015, ajungând în anul 2016 la 507 militari", a afirmat ministrul.

Cheltuielile totale generate de pregătirea, participarea şi susţinerea forţelor româneşti la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român s-au ridicat la aproximativ 171 milioane lei, din care 44,5 milioane pentru pregătire şi 126,4 milioane pentru participare şi susţinere, potrivit ministrul Leş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.