Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru modificarea legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, informează Administraţia Prezidenţială. Actul normativ prevede că tinerii din sistemul de protecţie vor beneficia de sprijin oricând, între 18 şi 26 de ani, nu numai până la vârsta majoratului, fiind impusă condiţia de continuare a studiilor sau angajare la un loc de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu, dacă îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ prevăzută de lege, protecţia specială se acordă, în condiţiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani”, arată legea promulgată de către şeful statului.

Totodată, tinerii pentru care a fost stabilită o măsură de protecţie specială au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, indiferent de momentul ieşirii, inclusiv în situaţia în care au optat pentru continuarea acesteia, la o indemnizaţie care este acordată  o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii.

„Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială stabilită în condiţiile legii şi care fac dovada că urmează o formă de învăţământ prevăzută de lege sau au un loc de muncă pot opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială ori pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Opţiunea poate fi exprimată o singură dată, indiferent de momentul ieşirii din sistemul de protecţie socială”, arată sursa citată.

Deputata USR Oana Ţoiu, a declarat la dezbaterile din plenul Camerei din 4 octombrie, atunci când a fost adoptat acest proiect de lege, că acest act normativ va permite de acum încolo tinerilor din sistemul de protecţie să aleagă, între 18 şi 26 de ani, oricând se simt pregătiţi, să păşească spre o viaţă independentă, dacă continuă studiile sau se angajează sau ambele.

„Tinerii din sistemul de protecţie nu vor mai fi obligaţi să aleagă la 18 ani fix, în ziua majoratului, între două drumuri în viaţă: fie să rămână în sistemul de protecţie până la 26 de ani, fie să aleagă un drum independent. Realitatea pentru unii dintre ei este că împlinirea vârstei de 18 ani, care pentru mulţi coincide cu clasa a XII-a, e un moment nepotrivit pentru a se muta singuri cu chirie şi fără acompanierea adulţilor în pregătirea pentru examenul de Bacalaureat. De altfel, vârsta medie de ieşire din sistemul de protecţie este 19-20 de ani. De acum înainte, vor putea alege oricând între 18 şi 26 de ani care este momentul în care ies din centrele rezidenţiale şi încep o viaţă independentă”, a explicat deputata USR Oana Ţoiu, preşedintă a Comisiei pentru tineret din Camera Deputaţilor.

La sfârşitul lunii iunie 2022, erau 44.444 de copii în sistemul de protecţie specială, din care 12.601 copii (28,36%) beneficiau de servicii de tip rezidenţial (9.999 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial publice, 2.602 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial private), a mai precizat comunicatul de presă al USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.