Cinci angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost premiaţi cu diplomă pentru integritate, după ce au refuzat, de-a lungul timpului, să primească mită de la cetăţeni, fie pentru a nu deschide un dosar penal, pentru a nu le ridica permisele de conducere, dar şi pentru a semna un proces-verbal pentru o clădire nou ridicată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu ocazia aniversării a 13 ani de activitate de către Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), cinci angajaţi din cadrul ministerului – trei de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, un poliţist de la Frontieră şi un ofiţer din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au primit diplome pentru integritate.

Cu acest prilej, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, comisar şef de poliţie Valentin-Claudiu Constantin, a subliniat că Direcţia Generală Anticorupţie este prima instituţie publică la nivelul căreia au fost elaborate şi implementate politici cu caracter preventiv, iar experienţa acumulată în domeniu a consacrat unitatea noastră ca furnizor de expertiză şi bune practici pentru alte instituţii publice din România, dar şi din străinătate.

O diplomă pentru integritate a fost acordată şefului postului de Poliţie Bărcăneşti, Ionuţ Alin Bărbulescu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, care la începutul lunii aprilie a refuzat să ia 3.000 de euro mită de la un cetăţean pentru a nu-i întocmi dosar penal. Ulterior, fapta a fost probată prin acţiune de prindere în flagrant.

De asemenea, a fost premiat şi agentul şef adjunct de poliţie Gheorghe-Florin Pop din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei – Sectorul Poliţiei de Frontieră Sarasău, care în septembrie anul trecut a refuzat de la un cetăţean ucrainean oferta de remitere a câte 2.000 de euro pentru fiecare transport ilegal de ţigări în ţara noastră, cu menţiunea că, ulterior, suma va creşte la 500 de euro pentru fiecare activitate de contrabandă derulată cu succes. Fapta a fost probată prin acţiune de flagrant.

Agentul şef de poliţie George Ionuţ Găboroi, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ – Serviciul Rutier, a formulat patru denunţuri privind oferte de dare de mită primite din partea unor cetăţeni pentru a nu dispune împotriva acestora măsuri legale. În cele patru cazuri, poliţistul a refuzat, în total, sumele de 1.000 de lei şi 250 de euro. A primit şi el o diplomă de integritate.

Au fost premiaţi şi agentul şef adjunct de poliţie Ilie-Cătălin Nistor, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi – Secţia 8 Poliţie Rurală Leţcani, care în vara anului trecut a refuzat suma de 1.000 de euro oferită de un cetăţean pentru a-i restitui permisul de conducere reţinut şi a nu-i întocmi dosar penal, locotenentul George Alexandru Vergea, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov, care tot în vara anului trecut a refuzat 1.000 de lei oferită de o persoană pentru a semna un proces-verbal de recepţie a unei construcţii nou ridicate.

Au mai fost acordate trei diplome structurilor din componenţa Direcţiei Generale Anticorupţie care s-au remarcat pentru rezultate deosebite pe cele trei segmente de activitate importante, respectiv prevenire, investigaţii şi combatere a corupţiei, respectiv Serviciul Judeţean Anticorupţie Dâmboviţa – pentru rezultatele obţinute în activitatea de prevenire a corupţiei, Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş – pentru rezultatele obţinute în activitatea de investigare a faptelor de corupţie şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Mureş – pentru rezultatele obţinute în activitatea de combatere a corupţiei.

Premierea angajaţilor MAI a fost făcută miercuri, cu ocazia aniversării a 13 ani de activitate a Direcţiei Generale Anticorupţie.

La evenimentul de miercuri au participat şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, procurorul general Augustin Lazăr, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Marieta Safta, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Ionuţ Mişa, precum şi şefi şi reprezentanţi ai inspectoratelor generale şi ai celorlalte structuri MAI, dar şi ambasadorii Ucrainei, Moldovei şi Elveţiei, reprezentanţi ai Ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei, Chinei, Finlandei, Spaniei, Slovaciei, Japoniei, Italiei, Turciei şi Austriei şi ai ONG-urilor partenere ale Direcţiei Generale Anticorupţie în activităţile de prevenire şi educaţie anticorupţie.

Direcţia Generală Anticorupţie îndeamnă toţi angajaţii MAI, dar şi cetăţenii, să ia atitudine şi să sesizeze orice tentativă de corupţie.

În anul 2016, 158 de angajaţi ai ministerului au depus denunţuri şi autodenunţuri privind implicarea în fapte de corupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.