Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au participat, vineri, la Târgu-Jiu, la ceremoniile prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu din octombrie 1916, care a permis retragerea populaţiei şi autorităţilor în Moldova în Primul Război Mondial, lăudând în discursurile lor sacrificul eroilor de atunci.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia a avut loc în parcul din Târgu-Jiu, lângă Coloana Infinitului. Evenimentul a început cu o slujbă religioasă dedicată eroilor căzuţi în bătălia din 1916 din Defileul Jiului, în luptele împotriva trupelor austro-ungare şi germane.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre evenimentele de acum 100 de ani, care au reprezentat primii paşi către Marea Unire.

"Fără aceste sacrificii, fără victoria Antantei, nu ar fi fost posibilă realizarea Marii Uniri, piatră de hotar în istoria ţării noastre. Acum, la un secol distanţă, înţelegem cu atât mai bine mesajul acelei generaţii: marile proiecte naţionale sunt bazate atât pe viziunea unei clase politice responsabile, cât şi pe solidaritatea şi capacitatea de direcţionare a marilor energii colective către un obiectiv comun", a spus şeful statului, în discursul său.

Iohannis l-a menţionat şi pe Constantin Brâncuşi, lângă a cărui operă s-au desfăşurat ceremoniile.

"Prin capodopera sa, Brâncuşi ne-a demonstrat că şansa societăţii româneşti stă şi în integrarea potenţialului ei creativ în Europa şi în lume. Brâncuşi ne transmite peste ani că pentru a împlini marile idealuri ale naţiunii noastre trebuie să depăşim nu atât dificultăţile obiective, cât mai ales factorii subiectivi, mentalităţile, şi să ne asumăm pe deplin valorile. Lucrurile nu sunt greu de făcut. Ceea ce este cu adevărat greu, este de a ne pune în starea de a le face.” Acest aforism al lui Brâncuşi este un excelent îndemn pentru noi şi, în primul rând, pentru tinerii generaţiei Centenarului", a spus el.

Preşedintele a subliniat că acum, aproape de centenarul Marii Uniri, România îşi propune să contribuie prin propriul său proiect de viitor la o "Uniune capabilă să ofere perspective reale de prosperitate şi garanţii de siguranţă tuturor cetăţenilor ei".

"Pentru toate aceasta, este esenţială o creştere a responsabilităţii autorităţilor şi instituţiilor publice, a angajamentului şi credibilităţii clasei politice, care să se ridice la standardele etice şi de integritate pe care cetăţenii le aşteaptă", a punctat preşedintele.

Şi premierul Dacian Cioloş a vorbit despre sacrificiul eroilor de la Jiu, afirmând că este dovada patriotismului suprem.

"Despre această bătălie se poate spune că a întârziat timp de trei luni înaintarea trupelor austro-ungare şi germane în Regat, permiţând autorităţilor şi populaţiei să se retragă în Moldova. Eroii bătăliei din Defileul Jiului, militari şi civili, au avut totul de pierdut şi nimic de câştigat pentru ei personal, iar sacrificiul lor reprezintă cel mai bun exemplu de patriotism", a spus şeful Executivului.

După aceste ceremonii, premierul Dacian Cioloş va merge în Sălaj, unde va avea întâlniri cu autorităţile locale şi oameni de afaceri şi va susţine declaraţii de presă, iar preşedintele Klaus Iohannis va rămâne în judeţul Gorj, unde va vizita mai multe obiective, printre care şi casa memorială a lui Constantin Brâncuşi, iar la ora 17.00 va participa la dezbaterea "România puternică: viziune politică şi servicii publice în slujba cetăţeanului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.