Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care aprobă ordonanţa de urgenţă 4/2021 prin care funcţiile de prefect şi subprefect sunt de demnitate publică, informează Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a aprobat pe 27 ianuarie, la propunerea Ministerului Dezvoltării, modificarea statutului prefecţilor şi subprefecţilor, astfel încât aceste funcţii să fie de demnitate publică.

„Pentru clarificarea delimitării între nivelul politic şi cel administrativ al Instituţiei prefectului, se introduce funcţia de secretar general, funcţie publică din categoria înalţilor funcţionari publici. Acesta se subordonează nemijlocit prefectului, asigură stabilitatea funcţionării instituţiei, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcţionale între compartimente. Pot fi numite în funcţiile de prefect sau subprefect numai persoanele care au absolvit programe de formare specializată, organizate de Institutul Naţional de Administraţie”, arată actul normativ promulgat de şeful statului.

De asemenea, a fost introdusă o derogare, prin care care pot fi numite şi persoane care nu au absolvit astfel de programe, cu condiţia ca, în termen de cel mult un an, să urmeze un astfel de program, sub sancţiunea eliberării din funcţie.

Preşedintele Iohannis a mai promulgat următoarele legi:

„- Decret pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului şi al regimului străinilor

- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 157/2020 privind acordarea unui ajutor financiar sub formă de voucher pentru încurajarea şi sprijinirea copiilor în practicarea sportului de performanţă

- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2019 pentru completarea art. 61 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ”, mai arată sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.