Preşedintele Klaus Iohannis a fost amendat cu suma de 5.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru afirmaţiile făcute recent în contextul discutării legii privind autonomia Ţinutului Secuiesc, considerându-se că afirmaţiile şefului statului au creat o atmosferă “ostilă, degradantă, umilitoare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE:

”Afirmaţia domnului Klaus Werner Iohannis: «Jó napot kívánok, PSD! (Vă doresc o zi bună, PSD). Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor. Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi, până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc!» reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, a anunţat, miercuri, CNCD, printr-un comunicat de presă. 

Sursa citată a precizat că s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 5.000 lei faţă de Klaus Werner Iohannis. 

Pentru constatare au votat 6 membri, iar pentru amendă 5.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că preşedintele Klaus Iohannis a fost amendat cu suma de 5.000 de lei pentru discriminare etnică

“Declaraţiile domnului preşedinte au creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa cetăţenilor români aparţinând minorităţii naţionale maghiare din România. Pentru valoarea amenzii s-a avut în valoare contextul, gravitatea faptei şi intervenţia ulterioară a domnului preşedinte”, a declarat Csaba Asztalos. 

Acesta a precizat că, după ce şeful statului va primi motivarea acestei hotărâri, va putea ataca decizia în instanţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 29 aprilie, că este incredibil ce se întâmplă în Parlament, acuzând PSD că a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc.

Preşedintele a susţinut că, în timp ce autorităţile se luptă cu pandemia, PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. El l-a salutat în limba maghiară pe liderul PSD Marcel Ciolacu, întrebându-l ce i-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înţelegeri.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost reclamat la CNCD de o asociaţie maghiară de asistenţă juridică în domeniul minorităţilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.