Preşedintele Klaus Iohannis spune că Mărţişorul este nu doar o tradiţie ci şi ”un simbol care ne aduce aminte să apreciem lucrurile mici, dar pline de semnificaţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mărţişorul este pentru noi nu numai o tradiţie, ci şi un simbol care ne aduce aminte să apreciem lucrurile mici, dar pline de semnificaţie: un buchet de ghiocei, un zâmbet sincer, o rază de soare. Vă doresc tuturor o primăvară frumoasă, plină de bucurii!”, a scris preşedintele Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Mărţişorul, simbol al primăverii, reprezentat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, la care au fost adăugate ulterior alte ornamente, are scopul de a aduce vestea înnoirii, speranţa, bucuria, iubirea şi concilierea în vieţile oamenilor care îl dăruiesc sau îl primesc.

Cercetările arheologice efectuate pe teritoriul României au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărţişorul, datând din urmă cu  aproximativ 8.000 de ani. Amuletele reprezintă nişte pietricele perforate şi purtate la gât sub formă de coliere. Pietricele amuletelor erau vopsite în alb şi roşu, aranjate alternativ.

Se presupune că albul şi roşul au fost preferate, întrucât, în acele timpuri, venirea primăverii era întâmpinată cu ritualuri ce constau în sacrificii umane sau animale, cu scopul de a îmbuna zeii. Astfel, în ritual, roşul sângelui era asociat cu viaţa, fertilitatea, adoraţia şi sacrificiul, iar albul era legat de puritatea zăpezii, a gheţii şi a norilor. Astfel, albul şi roşul, puse laolaltă, ar semnifica dorinţa despărţirii de iarnă.

Sărbătoarea Mărţişorului se mai întâlneşte la aromâni, la bulgari, care o numesc Marteniţa, dar şi în Macedonia şi Albania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.