Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, luni, la Universitatea de Vest Timişoara, că analiza tezelor de doctorat pentru care există acuzaţii de plagiat durează prea mult, el subliniind că este nevoie de proceduri rapide, clare şi credibile pentru verdictele în aceste cazuri, iar politicienii dovediţi plagiatori să dispară din viaţa politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele a spus, în discursul rostit la deschiderea anului universitar, că se aude foarte mult despre plagiate, persoane publice şi mai puţin publice sunt acuzate că au plagiat, sunt multe discuţii dacă acuzaţiile sunt adevărate sau false.

”Această discuţie a luat amploare şi acest lucru îl găsesc bun. Când s-a discutat primul caz mai cunoscut de plagiat, la vremea respectivă nu a interesat pe multă lume şi nu a avut efect electoral. E păcat. E păcat că a durat atât până când această temă a devenit o temă publică importantă. Acum este. Domnule ministru (al Educaţiei - n.r.), ţine de dumneavoastră şi de mulţi alţii să clarificaţi aceste chestiuni”, a adăugat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că, în chestiunea plagiatului, este foarte important ca verdictul să fie clar şi să se dea în timp util.

”Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unui plagiat să dureze cât elaborarea unei lucrări de doctorat”, a continuat Iohannis, menţionând că politicienii au găsit că a acuza pe cineva de plagiat poate să aducă voturi.

El a spus că este misiunea universitarilor să găsească soluţii să scurteze perioada în care se dă verdictul.

Preşedintele a precizat că este dăunător pentru societate ca astfel de discuţii să se prelungească foarte mult, fiind nevoie de un răspuns clar, dat cu maximă celeritate.

”Nu interesează pe nimeni cum se numeşte comisia sau comitetul care analizează, ci să avem un verdict rapid şi clar”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că, dacă un politician este dovedit plagiator, el trebuie să dispară din politică, iar dacă un cadru universitar este dovedit plagiator, să dispară din universitate. Similar, dacă se dovedeşte că nu a plagiat, este necesar să se constate în timp util, foarte clar acest lucru, pentru că ”bunul renume al unei persoane se distruge foarte uşor”, a arătat preşedintele.

”După un an de zile este foarte târziu să apară un verdict că nu a plagiat, nu mai interesează pe nimeni. E nevoie de proceduri rapide, clare, credibile”, a subliniat Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.