Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în debutul Galei Profesorului Bologna, că România trece prin mai multe crize simultan când vine vorba despre educaţie, principalele fiind ponderea mică a tinerilor în rândul populaţiei, dar şi pregătirea insuficientă pentru provocările actuale. El a cerut reforme profunde, începând cu cea privind cariera didactică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În doar 10 ani, peisajul din învăţământul superior s-a schimbat radical. Astăzi avem mai puţin de 500.000 de studenţi. Deşi există un stereotip la noi că «toată lumea merge la facultate», România este în realitate la coada clasamentelor europene cu privire la proporţia tinerilor care finalizează studiile universitare. În plus, aproape unul din 15 tineri studenţi români învaţă în afara graniţelor, iar mulţi dintre ei nu vor avea ocazia să-şi folosească vreodată talentul şi cunoştinţele în ţara lor", a spus preşedintele, în debutul evenimentului Galei Profesorului Bologna, patronat de Administraţia Prezidenţială, în care profesori sunt premiaţi de către ANOSR.

Şeful statului a afirmat, în discursul său, că România trece prin mai multe crize simultan când vine vorba despre învăţământul universitar.

"Pe de o parte, tinerii au acum cea mai mică pondere în totalul populaţiei din întreaga istorie a României. Pe de altă parte, prea puţini dintre aceştia sunt educaţi la un nivel la care să fie pregătiţi pentru a face faţă unei lumi şi unei economii aflate într-o schimbare rapidă.
Aceste realităţi dure nu mai pot continua. Avem nevoie nu de schimbări minore şi dese, ci de schimbări profunde, gândite pe termen lung", a spus el.

Şeful statului a menţionat şi proiectul lansat în 2016, "România educată", al cărui obiectiv este promovarea unei "culturi a succesului" în educaţie, bazată pe muncă, performanţă, talent, onestitate şi integritate.

"Copiii şi părinţii au tot dreptul să ştie încă de la început la ce se pot aştepta din partea sistemului public de învăţământ. Orice reformare a educaţiei pe o bază incluzivă trebuie să ţină cont de profilul generaţiilor actuale şi de evoluţia societăţii, dar şi de nevoile legitime ale cadrelor didactice", a spus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că, în 2017, a fost constituit un grup de lucru dedicat carierei didactice, iar alături de reprezentanţi ai autorităţilor, societăţii civile, parteneri sociali şi de experţi în educaţie, el îşi propune să faciliteze un larg acord asupra unor soluţii pentru principalele probleme care afectează parcursul profesional al cadrelor didactice.

Iohannis a spus că o altă problemă este şi "atractivitatea relativ scăzută" a carierei în învăţământ, comparativ cu alte opţiuni profesionale, din motive care ţin atât de respectul în societate, cât şi de salariile din sistem, mai ales în zona debutanţilor.

"Dacă ar fi să alegem un singur punct din care să începem reaşezarea sistemului educaţional românesc, acesta ar fi probabil cariera didactică, prin încurajarea celor mai buni absolvenţi să aleagă misiunea nobilă de a forma generaţia viitoare", a arătat preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.