Preşedintele Klaus Iohannis a spus, vineri, la Timişoara, că accesibilizarea învăţământului pentru persoanele cu dizabilităţi nu înseamnă o rampă de o jumătate de metru, care nu este o soluţie. În schimb, susţine că nu este de acord cu crearea de unităţi speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, România fiind pe cale să devină ”o naţiune care reuşeste să treacă dincolo de aparenţe”. În plus, Iohannis afirmă că România are nevoie de o şcoală românească, nefiind de acord cu copierea ”bucată cu bucată” a unui model extern. Şeful statului afirmă că a iniţiat o dezbatere pe tema educaţiei şi vrea să se dezbată atâta timp cât este necesar pentru a se crea o lege bună. ”Nici nu fac lege acum, nici nu o las baltă”, a spus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred ca este inacceptabil ca o dizabilitate să fie motiv de îngrădire la educatie. Nu sunt de acord să se creeze unităţi speciale, accesibilitate avansată trebuie creată. În România, mulţi politicieni au înţeles nevoia. Multă lume nu a înţeles că o rampă de jumătate de metru nu e o soluţie. Vom trece şi peste asta, foarte mulţi primari au înţeles nevoia de a crea accesibilitatea reală. Cred că naţiunea româna este pe cale de a deveni o naţiune care reuşeşte să treacă dincolo de aparenţe”, a spus, vineri, la Timişoara, Klsu Iohannis, întrebat despre accesibilizarea învăţământului pentru persoanele cu dizabilităţi.

Acesta a vorbit şi despre nevoia de toleranţă.

De asemenea, întrebat în ce măsură în proiectul ”România educată” modelul german de educaţie poate avea un impact, Iohannis a spus să nu-şi doreşte să copieze un model extern. 

”Eu trăiesc cu convingerea că pe toţi ne leagă ceea ce numim generic valorile europene. Aceste valori sunt şi de sorginte franceză, şi de sorginte germană, italiană şi societatea europeană se bazează pe cele mai bune şi asumate dintre aceste valori (...) Acum avem o sincopă socială. Cred că avem nevoie de o şcoală românească. Nu sunt adeptul copierii bucată cu bucată a unui model. Noi nu putem să copiem ceva din altă societate. Societatea românească are specificul ei. Avem tradiţiile româneşti care trebuie incluse în modelul şcolii româneşti. (...) Nu îmi doresc o reformă a educaţiei. Eu îmi doresc să discutăm atât cât este nevoie, până când ştim ce vrem pentru gereratiile de mâine. Ca să nu rămână cineva cu impresia greşită, nu vreau să avem mâine o lege care să pornească dezbateri. Unii nu au rabdare şi spun: ori faci lege, ori o lasi baltă. Nici nu fac lege acum, nici nu o las baltă”, a mai spus şeful statului. 

IOhannis a participat, vineri, la Timişoara, la dezbaterea„Become your best! – printr-un învăţământ superior de calitate”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.