Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită reanalizarea dosarului Spitalului pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret, clasat de procurori, precizând că în unitatea sanitară, între 1980 şi 1989, au murit 340 de copii din cauza tratamentelor care le-au fost aplicate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
IICCMER a transmis printr-un comunicat de presă, că doreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la clasarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală, a unuia dintre cele mai importante dosare de crime comise de regimul comunist.
“IICCMER îşi exprimă stupefacţia şi revolta ca urmare a clasării unuia dintre cele mai importante dosare înaintate instituţiilor în drept, rezultat al unor investigaţii întreprinse vreme de mai mulţi ani de către experţii săi, dar şi de către celelalte instituţii implicate, respectiv dosarul Spitalului pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret (SCNCS). IICCMER face apel public către Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să reanalizeze cu celeritate dosarul şi să redeschidă urmărirea penală,  cu scopul de a susţine cu fapte şi dovezi concrete natura criminală a regimului comunist din România pe tot parcursul existenţei sale”, se arată în comunicat. 
IICCMER a anunţat că a depus în data de 7 aprilie Plângere împotriva Ordonanţei de clasare, din data de 13.03.2023, întocmită de către procurorul de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, în dosarul privind Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret,  377/P/2018, arătând că aceasta este nelegală şi netemeinică.
 “IICCMER solicită redeschiderea urmăririi penale şi continuarea cercetărilor cu privire la fapta faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale, prin Ordonanţa din 08.08.2018, fără a se limita la: audierea în calitate de martor a persoanelor identificate ca fiind de interes în cuprinsul denunţului formulat; efectuarea de expertize medico-legale de necropsie; administrarea oricăror altor probe necesare aflării adevărului”, a mai menţionat sursa citată. 
 
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a sesizat organele de urmărire penală în data de 26 iunie 2018 cu privire la faptul că, în urma investigaţiilor desfăşurate, a identificat o serie de probe care indică faptul că în Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret, în perioada 01.01.1980 – 22.12.1989, au fost sute, dacă nu chiar mii de minori supuşi la tratamente neomenoase de către regimul comunist. 
“Odioasele tratamente aplicate minorilor au dus la moartea în condiţii abominabile a unui număr 340 de minori, victime la care se adaugă supravieţuitorii acestor chinuri. IICCMER denunţă faptul că, aşa cum reiese din dosar, majoritatea actelor de cercetare penală în cauză au fost efectuate la începutul anchetei penale (anii 2018-2019), iar organele de urmărire penală au rămas în pasivitate în anii ce au urmat (2020, 2021, 2022, primul trimestru al anului 2023). Subliniem în acest sens atitudinea delăsătoare a organelor de urmărire penală prin raportare la caracteristicile speţei –  care impunea atât exercitarea de rol activ în vederea identificării de probe, precum şi valorificarea probelor indicate prin actul de sesizare, în vederea aflării adevărului”, a mai precizat IICCMER.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a fost anunţat de clasarea anchetei, cu următoarele menţiuni: „din analiza şi coroborarea probelor administrate în cauză nu rezultă că, «în perioada 01 ianuarie 1980 – 22 decembrie 1989, statul român a instituit un regim caracterizat de tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor cu handicap sever instituţionalizaţi în Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret, cu consecinţa decesului a minimum 340 de minori şi provocarea de suferinţe altor multe persoane minore care au supravieţuit acestui regim». Pe de altă parte, având în vedere lipsa documentelor medicale întocmite copiilor instituţionalizaţi în Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret şi lipsa unor expertize medico-legale de necropsie, nu se poate stabili o legătură de cauzalitate între activitatea desfăşurată de personalul acestei unităţi şi decesul minorilor internaţi”.
IICCMER contrazice argumentaţia procurorilor deoarece “audierea în calitate de martor a persoanelor identificate ca fiind de interes nu a fost realizată, deşi IICCMER a pus la dispoziţia organelor datele de identificare a persoanelor care ar fi putut să fie audiate”. 
De asemenea, la data de 29.08.2018 a fost dispusă o cercetare la faţa locului la Cimitirul Ortodox aparţinând Bisericii cu hramul „Sfântul Dumitru” din oraşul Siret – ocazie cu care s-a încheiat procesul-verbal din care a rezultat că „au fost descoperite numeroase cruci metalice şi din lemn, unele dintre acestea conţinând inscripţii cu referire la persoana înhumată (decesele având loc în perioada anilor 1970-2011);
Totodată, IICCMER  a menţionat că denunţul formulat a fost însoţit de documente de evidenţă a minorilor ce au fost instituţionalizaţi în cadrul SCNCS ( Registru Intrări-Ieşiri minori pentru SCNCS şi Tabel minori, cauze de moarte, acte de deces pentru minorii în cauză).
“De asemenea, sub aspectul unei eventuale schimbări a încadrării juridice din tratamente neomenoase în infracţiuni contra umanităţii, apreciem că situaţia victimelor enumerate în prezentul denunţ şi cea a condamnaţilor politici persecutaţi de Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior este similară, atât din perspectiva abuzurilor la care au fost supuşi, cât şi din perspectiva poziţiei în care se aflau şi dependenţei acestora de regimul de trai stabilit de conducătorii instituţiilor în care erau cazaţi – fiind vorba despre persoane instituţionalizate: copii bolnavi, consideraţi irecuperabili ce nu puteau fi trataţi acasă, respectiv deţinuţi pentru infracţiuni «politice». Aşadar, ceea ce diferă este categoria de instituţie în cadrul căreia victimele erau încadrate, celelalte elemente privitoare la condiţiile inumane la care erau supuse cu scopul de a fi exterminate fiind identice atât în cazul Penitenciarelor de la Râmnicu Sărat şi Periprava, cât şi în cazul SCNCS”, a mai transmis IICCMER.
Institutul explică faptul că în aceste două situaţii menţionate mai sus, organele de urmărire penală au fructificat toate aspectele inserate în cele două denunţuri făcute de IICCMER şi au păstrat un dialog cu Institutul pe tot parcursul fazei de urmărire penală, menţionând că omisiunea/refuzul organelor de urmărire penală de a administra probatoriul propus prin denunţ se află în deplină contradicţie cu atitudinea avută de PÎCCJ în cazul celorlalte două sesizări penale formulate de IICCMER.
 “Îmi exprim deplina convingere că formarea unei echipe de procurori, a căror educaţie juridică să fie completată şi de temeinice cunoştinţe de istoria comunismului (după modelul celor care şi-au demonstrat eficienţa în alte state foste comuniste, precum Institutul pentru Memoria Naţională din Polonia), trebuie să devină o prioritate pentru autorităţile statului, în măsura în care aflarea adevărului despre regimul comunist a fost declarată drept una dintre obiectivele de politici publice. În acest context, IICCMER îşi exprimă deplina disponibilitate de a participa, cu toate resursele umane şi materiale pe care le are la dispoziţie, la formarea unor astfel de specialişti. Statul român are obligaţia de a investiga odioasele tratamente aplicate minorilor instituţionalizaţi din toate centrele aflate pe teritoriul României şi solicit organelor juridice competente să redeschidă ancheta de urmărire penală în acest dosar, pentru că acolo, conform numeroaselor probe adunate în urma investigaţiilor speciale realizate de IICCMER, condiţiile de exterminare aplicate au dus la mii de decese în rândul copiilor şi la traume ireversibile în rândul supravieţuitorilor. Ce exemplu să dăm generaţiilor viitoare dacă ne ascundem ruşinos şi dezinteresat de trecutul propriei ţări, de un trecut în care regimul comunist a ucis şi a abuzat zeci de mii de persoane?” – a declarat preşedintele executiv al IICCMER, Prof.univ.dr. Florin – Daniel Şandru.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.