Rata şomajului în luna martie 2020 a crescut cu 0,7 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă, la 4,6 faţă de 3,9%, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Rata şomajului în luna martie 2020 a crescut cu 0,7 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (4,6 faţă de 3,9%). Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât la femei", arată datele INS.

Numărul şomerilor BIM (în conformitate cu standardele Biroului Internaţional al Muncii) a crescut cu 58.000 persoane (aproximativ 16%) faţă de luna precedentă şi cu 79.000 persoane (aproximativ 24%) faţă de luna martie 2019.

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

"Pentru o caracterizare completă a fenomenelor înregistrate pe piaţa muncii, în contextul pandemiei Covid-19, rata şomajului BIM trebuie interpretată în corelare cu datele din surse administrative care, conform datelor publicate de Ministerul Muncii şiProtecţiei Sociale, indicau la data de 30 martie un număr de contracte de muncă suspendate, din cauze legate de şomaj tehnic, de 498.778", arată datele INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna martie a anului 2020 a fost de 410.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (352.000 persoane),cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (331.000 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,1% în cazul persoanelor de sex masculin şi 3,8% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 3,4% pentru luna martie 2020 (3,9% în cazul bărbaţilor şi 2,7% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 69,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna martie2020.

"Pentru o interpretare corectă a datelor din acest comunicat, ȋn contextul actual, trebuie avute ȋn vedere definiţiile specifice Anchetei forţei de muncă ȋn gospodării. Astfel, în accepţiunea anchetei, salariaţii cu contractul de muncă suspendat nu sunt în mod automat clasificaţi drept şomeri BIM. Aceste persoaneau un contract de muncă valabil (care nu a încetat) şi deci un drept legitim de a-şi relua activitatea la acelaşi loc de muncă, la sfârşitul perioadei de întrerupere. Aceste persoane: dacă durata totală a absenţei este de cel mult 3 luni sau, pe durata absentei, primesc de la angajator o sumă egală cu cel puţin 50% din salariu, sunt considerate în continuare persoane ocupate; dacă durata totală a absenţei este mai mare de 3 luni şi pe durata absentei nu sunt plătite sau primesc o sumă mai mică decât 50% din salariu sunt considerate şomeri în cazul în carecaută activ un loc de muncă şi sunt disponibile să înceapă lucrul; sunt considerate persoane inactive – dacă fie nu caută activ un loc de muncă fie nu sunt disponibile să înceapă lucrul", precizează INS.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.