În judeţul Timiş, piaţa muncii s-a menţinut într-un echilibru în perioada de la debutul pandemiei de coronavirus şi până în prezent. Peste 100.000 de angajaţi au intrat în şomaj tehnic şi doar puţin peste 500 de salariaţi au rămas fără locuri de muncă. De la începutul anului şi până în prezent, peste 6.000 de noi contracte de muncă au fost încheiate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În luna aprilie a acestui an, în plin vârf al pandemiei, au mai fost încheiate 6.012 contracte noi şi tot în luna aprilie au incetat 6.864. În total, la nivelul judeţului Timiş, avem 25.337 de angajatori activi. S-au mai făcut angajări, iar contractele suspendate nu sunt încetate. Ele îşi reiau activitatea, multe dintre ele au fost deja reluate. Au început să se deschidă afacerile şi atunci, automat, prin lege, angajatorii trebuie să-i reprimească la lucru. Este un echilibru, pentru că în această perioadă unii s-au şi pensionat, unii au avut contracte pe durată determinată. Este un echilibru”, a explicat pentru News.ro, Ileana Tomoioagă, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş.

De la începutul stării de urgenţă, în luna martie, au fost suspendate peste 100.000 de contracte de muncă. Astfel, în luna martie, au intrat în şomaj tehnic 34.603 de angajaţi, în aprilie numărul lor a crescut la 45.316, iar în luna mai, alţi peste 23.400 de salariaţi au fost plasaţi în şomaj tehnic.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Specialişii au făcut comparaţii şi în privinţa numărului de oameni angajaţi înainte de începerea pandemiei de coronavirus şi cei care sunt şi în prezent activi. Astfel, dacă în ianuarie erau 271.953 de angajaţi, în 20 mai numărul lor era de 271.426. Practic, doar 527 de salariaţi şi-au pierdut locul de muncă.

Întrucât şomajul tehnic presupune că, odată cu reluarea activităţilor economice, salariaţii se întorc pe posturile pe care le ocupau înainte de declararea pandemiei de coronavirus, rata şomajului în Timiş a continuat să fie sub 1%.

Comparativ cu luna ianuarie a acestui an, în luna mai, numărul şomerilor a fost mai mic cu 214, ajungând, la nivel de judeţ, la 2.763. Astfel, dacă în prima lună a anului rata şomajului în Timiş era de 0.85%, în aprilie ajunsese la 0.79%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.