Din aproape 1.200 de cluburi şi discoteci care funcţionează la nivel naţional, 280 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, însă comparativ cu 2015, solicitările pentru obţinerea autorizaţiilor a crescut cu până la 130 la sută, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Potrivit IGSU, în ultimii trei ani au fost emise peste 8.400 de avize şi autorizaţii pentru unităţile cu aflux de persoane, în timp ce 117 au fost închise de pompieri. În urma celor aproape 33.000 de controale la unităţile aglomerate, printre care şi cluburi, baruri şi discoteci, au fost date peste 22.600 de amenzi în valoare de peste 76,1 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit IGSU, în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2018, inspectorii de prevenire au făcut 32.844 de controale la cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unităţi turistice de cazare, precum şi la cele de comerţ şi alimentaţie publică. În urma acestor controale au fost date 22.607 amenzi, în valoare totală de 76.162.500 de lei.

O mare parte dintre controalele în cluburi şi alte localuri publice s-au realizat inopinat, în special pe timpul nopţii, pentru a fi constatate şi înlăturate neregulile, precizează reprezentanţii IGSU.

Principalele deficienţe găsite în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor sunt improvizaţii la instalaţia electrică, nemarcarea cu iluminat de siguranţă a căilor de evacuare şi a hidranţilor interiori, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, nerealizarea de lucrări de întreţinere şi de reparare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.

Astfel, 117 dintre obiectivele verificate au fost închise pentru încălcări grave privind securitatea la incendiu, cele mai multe fiind cluburi, discoteci, unităţi din domeniul comerţului şi alimentaţiei publice. Alte aproximativ 350 de obiective şi-au suspendat activitate, pentru că nu erau îndeplinite cerinţele de conformare la foc. Dintre obiectivele închise de către pompieri, doar 67 au fost redeschise, după ce au fost îndeplinite măsurile de siguranţă pentru utilizatori şi astfel a fost obţinută autorizaţia de securitate la incendiu.

„Specialiştii în prevenire recurg la implementarea măsurii complementare de oprire a funcţionării atunci când, pe timpul verificărilor, constată depăşirea numărului de utilizatori cu peste 10%, desfiinţarea sau blocarea căilor de evacuare ori desfiinţarea instalaţiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare şi avertizare. În condiţiile modificării cadrului legislativ privind obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, în perioada 2016-2018, s-au înregistrat în fiecare an creşteri ale solicitărilor în procente de până la 130% faţă de anul 2015”, arată IGSU.

În ultimii trei ani au fost emise 8.486 de avize şi autorizaţii de securitate la incendiu (4.803 avize şi 3.683 autorizaţii) pentru imobilele cu aflux de persoane.

La nivel naţional există 58.279 de cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unităţi turistice de cazare, de comerţ şi de alimentaţie publică, dintre care pentru 3.237 (6 la sută) mai este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Celelalte obiective fie au obţinut autorizaţia, fie nu au nevoie de ea.

În ceea ce priveşte cluburile şi discotecile, dintr-un total de 1.191 de obiective aflate în evidenţele unităţilor IGSU, 280 obiective (23,5 la sută) funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu.

„Amintim faptul că prin obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se certifică îndeplinirea cerinţei fundamentale - securitate la incendiu (existenţa căilor de evacuare, a instalaţiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare sau desfumare, a celor de iluminat şi a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor etc.). În ceea ce priveşte construcţiile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, IGSU şi structurile subordonate reiterează necesitatea intrării în legalitate a acestor categorii de construcţii şi derulează permanent întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor publice locale”, mai spun reprezentanţii Inspectoratului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.