Aproape 8.000 de ordine de protecţie provizorii au fost emise pentru violenţă domestică de la instituirea acestora, în urmă cu un an. mai mult de jumătate vizând fapte comise în mediul urban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”S-a încheiat un an de când poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima să nu fie nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Pe parcursul anului 2019, la nivel naţional, poliţiştii au emis 7.986 de ordine de protecţie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecţie”, anunţă IGPR.

Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Cea mai parte a ordinelor de protecţie provizorii a fost emisă la solicitarea victimelor, 39 la solicitarea altor persoane şi 77 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens. Din punct de vedere al locului comiterii faptei, 66% dintre ordinele de protecţie provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban.

De asemenea, anul trecut, instanţele judecătoreşti au emis 7.899 de ordine de protecţie. Cele mai multe (7.146) au fost emise la solicitarea victimelor, 578 la solicitarea procurorului şi 175 la solicitarea altor instituţii.

În ceea ce priveşte faptele penale din domeniul violenţei domestice, în 2019, faţă de anul precedent (2018), au fost înregistrate scăderi cu peste 64% la infracţiunile de exploatarea cerşetoriei şi cu peste 12% la cele privind folosirea unui minor în scop de cerşetorie, cu 36% la cele de vătămare corporală, cu peste 21% la tentativă de omor, cu 16% la faptele de corupere sexuală a minorilor, cu peste 12% la loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte şi cu peste 5% la abandon de familie.

De asemenea, sunt în scădere faptele de şantaj (cu peste 9%) şi determinarea sau înlesnirea sinuciderii (cu 100%).

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, acum un an, legislaţia privind violenţa domestică a fost modificată şi completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu de către aceştia.

Astfel, la sfârşitul anului 2018, a fost aprobat şi publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne şi al ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti.

Ordinul de protecţie provizoriu este emis de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.