Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a avut, sâmbătă, o întâlnire cu membrii misiunii de revalidare UNESCO a Geoparcului Ţara Haţegului, administrat de Universitatea din Bucureşti. Dacă în urma revalidării Geoparcul îşi păstrează statul internaţional, judeţul Hunedoara rămâne singurul din ţară care are pe teritoriul său trei desemnări în trei programe majore ale UNESCO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dr. Manfred Kupetz din Germania şi Bojan Režun din Slovenia, membri ai misiunii de revalidare UNESCO, s-au întâlnit cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara Ion Bădin. La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului şi ai mai multor instituţii din judeţul Hunedoara.
 
"Viziunea Consiliului Judeţean de a crea, din zonele cu înaltă valoare naturală şi culturală ale judeţului Hunedoara, motoare de dezvoltare economică şi socială, este în concordanţă cu viziunea internaţională de protejare şi promovare a patrimoniului de acest tip. Şi punctez aici un aspect unic în România: judeţul nostru are pe teritoriul său trei desemnări UNESCO – Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial; Parcul Naţional Retezat, desemnat Rezervaţie a Biosferei în cadrul Programului Omul şi Biosfera şi Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. Sunt convins că rezultatele muncii echipei administraţiei Geoparcului, ale implicării comunităţilor locale şi ale sprijinul din partea partenerilor, în rândul cărora cu onoare se află Consiliul Judeţean Hunedoara, se văd şi că judeţul nostru se va putea mândri şi în următorii patru ani cu un Geoparc Internaţional UNESCO pe teritoriul său”, a declarat Ion Bădin.
 
Directorul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului a apreciat eforturile şi sprijinul avut până în prezent în menţinerea statului UNESCO.  
 
"Geoparcul Ţara Haţegului este primul teritoriu care a obţinut această prestigioasă recunoaştere internaţională în România. Suntem foarte mândri de statutul UNESCO pe care Universitatea din Bucureşti îl administrează în Ţara Haţegului şi în judeţul Hunedoara, de la început, din anul 2005. Întreaga echipă a muncit foarte mult, iar eforturilor sale li s-au alăturat cele ale partenerilor noştri. Sperăm ca şi evaluatorii să fi văzut entuziasmul şi susţinerea de care Geoparcul Ţara Haţegului se bucură la nivel local, judeţean şi naţional. Rezultatul evaluării îl vom afla abia în primăvara anului viitor, după ce raportul evaluatorilor va fi analizat în Consiliul UNESCO pentru Geoparcurile Internaţionale şi ulterior va fi votat în Biroul Executiv al UNESCO”, a afirmat dr. Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.
 
Cei doi evaluatori şi-au exprimat punctele de vedere faţă de misiunea desfăşurată în Geoparcul Ţara Haţegului. 
 
"Am fost plăcut impresionat de volumul mare de muncă al echipei prin documentele pe care le-au pregătit. În timpul vizitei, am avut impresia unui progres foarte mare în dezvoltarea Geoparcului în ultimii patru ani”, a arătat dr. Manfred Kupetz, evaluator UNESCO din Germania.
 
"În raportul pe care îl vom face cu siguranţă se va reflecta munca şi îmbunătăţirile substanţiale aduse de Geoparc în dezvoltarea locală. Se vede o dezvoltare a zonei rurale şi potenţialul ei. Am observat în aceste trei zile evoluţia Geoparcului pe baza unei dezvoltări de jos în sus. Am vorbit cu mulţi localnici, primari, angajaţi şi politicieni şi este foarte important ca acest proiect să fie al comunităţilor locale şi sperăm ca oamenii politici să susţină în continuare Geoparcul”, a apreciat Bojan Režun, evaluator UNESCO din Slovenia. 
 
Întâlnirea de la Consiliul Judeţean Hunedoara a încheiat misiunea de revalidare a Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului. Pe parcursul celor patru zile petrecute în Geoparc, cei doi evaluatori au verificat activităţile desfăşurate în ultimii patru ani în domenii precum cercetare ştiinţifică, educaţie şi turism. Au analizat obiectivele de vizitare ale Geoparcului şi au avut întâlniri cu autorităţi şi membri ai comunităţilor locale şi parteneri implicaţi în dezvoltarea durabilă a acestui teritoriu în conformitate cu reglementările UNESCO, ale Reţelei Europene şi Reţelei Globale a Geoparcurilor şi a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.   
 
Dacă în urma revalidării Geoparcul îşi păstrează statul internaţional, judeţul Hunedoara rămâne singurul din ţară care are pe teritoriul său trei desemnări în trei programe majore ale UNESCO: Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei (lista Patrimoniului Mondial), Parcul Naţional Retezat (Programul „Omul şi Biosfera”) şi Geoparcul Ţara Haţegului (Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri).
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.