Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, a anunţat că a depus la Ministerul Educaţiei documentaţia pentru ca ”Ora cu şi pentru animale” să devină materie opţională în toate şcolile din România. El a precizat că acest opţional a fost introdus în ultimul an şcolar în unităţi de învăţământ din judeţul Ilfov, iar efectele au fost benefice deoarece copiii au devenit mai empatici, şi-au îmbunătăţit atenţia la clasă şi au comunicat mai bine între ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Este o zi importantă pentru noi. Împreună cu colegii de la Inspectoratul de Învăţământ din Ilfov am depus la Ministerul Educaţiei documentaţia pentru ca ”Ora cu şi pentru animale” să devină materie opţională în toate şcolile din România. În Ilfov facem acest lucru deja de un an. Pentru că nu ne dorim ca Ilfovul să fie doar un exemplu pentru creşterea economică, ne dorim să fim un exemplu şi de normalitate. Normalitate înseamnă să îţi pese. Să îţi pese de seniorii tăi, să îţi pese de copii, dar să îţi pese şi de animale”, a declarat Hubert Thuma.
El a prezentat şi câteva efecte benefice ale acestui opţional. 
”După un an de proiect putem spune că efectele sunt pozitive şi toţi copiii şi profesorii au primit nişte chestionare pe care le-au completat care au fost trimise şi la o universitate din străinătate, dar şi la specialişti din România şi efectele acestei  ”Ore cu şi pentru animale” sunt benefice. Copiii au devenit mai empatici, şi-au îmbunătăţit atenţia la clasă, au comunicat mult mai bine între ei şi s-a îmbunătăţit relaţia cu profesorii. (...) Îmi doresc ca acest proiect să fie aprobat, cred că se va întâmpla acest lucru şi sper ca exemplul nostru să devină o normalitate în România”, a transmis preşedintele CJ Ilfov. 
De asemenea, inspectorul şcolar adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov, Cristina Ghiţă, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că programa acestei discipline a fost una riguros construită. 
”A fost un proiect pilotat în judeţul Ilfov, în şcolile din judeţul Ilfov cu foarte mult profesionalism, entuziasm şi emoţie. Programa şcolară destinată acestei discipline este una riguros construită. Mai mult decât atât, în baza pilotării un an şcolar, 15 unităţi de învăţământ din judeţul Ilfov, peste 300 de copii din clasele a V-a şi a VI-a au beneficiat de această experienţă uluitoare”, a explicat Cristina Ghiţă.  
Ea a precizat că această disciplină poate fi predată de orice cadru didactic, indiferent de specializare. 
”Este un opţional, o disciplină la decizia elevului din oferta şcolii care sperăm în cel mai scurt timp să fie în oferta naţională, care poate fi predată de orice cadru didactic, indiferent de specializare, pentru că este important să dezvoltăm competenţele transversale la elevi şi atunci nu o să dea predea niciodată un om care se rezumă doar la livrarea de conţinuturi, ci nişte oameni care au o dezvoltare profesională integrată şi care iubesc animale”, a mai afirmat Cristina Ghiţă. 
Totodată, la eveniment a fost prezent şi deputatul PNL Alina Gorghiu care a transmis că Poliţia Animalelor a investigat peste 2000 de cazuri de cruzime faţă de animale. 
”În România avem peste 6500 de minori care au fost victime ale unor infracţiuni anul trecut, iar în paralel Poliţia Animalelor a investigat peste 2000 de cazuri de cruzime faţă de animale. Multe din aceste acte au fost comise de către minori. Aceste cifre pentru noi sunt adevărate semnale de alarmă. Studiile arată că violenţa asupra animalelor poate preveni violenţa asupra oamenilor, de aceea educaţia în şcolile din România este primul pas spre prevenţie”, a afirmat Alina Gorghiu.
La conferinţa de presă a participat şi deputatul PNL Andrei Baciu, care a declarat că o ţară îşi arată nivelul de civilizaţie după modul în care se raportează la animale. 
”O ţară îşi arată nivelul de civilizaţia şi de dezvoltare după felul în care se raportează la animale şi felul în care tratează animalele. Din nefericire, vedem din ce în ce mai multe evenimente de o violenţă ieşită din comun, cu o cruzime ieşită din comun faţă de animale în România în ultimii ani. Este esenţial să lucrăm la multe proiecte punctuale şi proiecte de sistem, dar cel mai important este educaţia”, a menţionat Andrei Baciu.
Directorul  Direcţiei pentru Protecţia Animalelor Ilfov, Hilde Tudora, a afirmat că dacă vom investi în educaţie, atunci vom avea copii care atunci când merg la munte nu vor hrăni urşii. 
”Rata bullyingului în alte state unde se studiază aceste cursuri cu animale a scăzut foarte mult. Mă bucur să văd tot mai mulţi oameni care sunt în funcţie cheie, tot mai mulţi politicieni care înţeleg că nu e doar despre animale, ci că trebuie să tratăm cu respect această problemă. (...) Avem probleme cu urşii, avem probleme cu câini pe străzi, avem multe probleme. Dar soluţia nu este niciodată una barbară, soluţia nu este niciodată extremă. Totul pleacă de la educaţie. Şi noi dacă investim în educaţie mai târziu vom avea şi copii care vor putea să meargă la munte şi să se bucure de munte fără să hrănească un urs pentru că vor înţelege că asta le pune viaţa în pericol, vom avea copii care vor fi blânzi cu animalele pe stradă”, a afirmat Hilde Tudora.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.