Horia Colibăşanu, alpinistul român care a urcat pe opt dintre cele 14 vârfuri din Himalaya cu altitudine peste 8.000 de metri, a renunţat la expediţia din acest an, aceea de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167 de metri), din cauza vremii nefavorabile care i-ar fi expus pe el şi pe echipa sa la riscuri foarte mari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colibăşanu, împreună cu Marius Gane şi Peter Hamor, şi-au propus ca în primăvara acestui an să urce pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri pe o rută nouă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanţii alpinistului român, plecaţi în Himalaya de la începutul lunii aprilie, cei trei sportivi au reuşit să ajungă până la 5.600 de metri altitudine, dar mai departe nu au putut continua în lipsa condiţiilor de vreme potrivită pentru ascensiuni la mare altitudine.

"Aveam nevoie de o fereastră de vreme bună, cu vânt până în 30 de km/h în zona vârfului, pentru măcar patru zile. Urma să mergem încet, pentru că aveam greutate de cărat şi nu eram aclimatizaţi la mare altitudine. Anul acesta, fereastra nu a venit. Se pare că, la fel ca în 2014, o perturbare a vremii în emisfera nordică, duce la ploi interminabile în România, inundaţii în Slovacia şi lipsa unor ferestre pentru ascensiuni fără oxigen în Himalaya", a declarat Horia Colibăşanu.

Timişoreanul este totuşi optimist în ceea ce priveşte acest proiect, în condiţii de vreme potrivită pentru ascensiuni alpine.

"Partea bună pentru această rută este că am depăşit porţiunea cea mai dificilă, un horn şi perete tehnic foarte greu, zonă cu piatră care se poate desprinde. Am parcurs de foarte multe ori această porţiune pentru că a fost nevoie să o echipăm pentru căţărat. La capătul ei, mai sus de 5.600 de metri, pe creastă, deja se poate merge pe picioare. Anul viitor, cu o vreme bună, cu traseul parţial echipat, şansele noastre sunt mult mai mari”, a completat Colibăşanu.

Echipa de expediţie pe Dhaulagiri a fost formată din Horia Colibăşanu (42), Marius Gane (51) - sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine şi Peter Hámor (53) - alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya.

Cei trei sportivi au avut o ascensiune fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

În 2019, a avut loc cea de-a 21-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 16-a în Himalaya.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.