Guvernul a aprobat, miercuri, un program în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi care îşi să dezvolte reţeaua de servicii de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate pentru persoane adulte cu dizabilităţi pentru a realiza trecerea de la actualul sistem instituţional de protecţie socială, la unul bazat pe servicii integrate în comunitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Executivului, în prezent, în România predomină încă sistemul instituţionat de protecţie socială, cu aproximativ 2,5% din totalul persoanelor cu dizabilităţi de la nivel naţional aflat într-o instituţie publică rezidenţială de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi. La momentul actual există un număr de 260 de centre pentru adulţi şi 90 de centre de plasament clasice sau modulate pentru copii cu dizabilităţi.

”Infrastructura este veche, caracterizată de cele mai multe ori prin clădiri cu destinaţie colectivă, cu aspect de unitate medicală şi localizate departe de viaţa comunităţii, cu un management defectuos şi personal insuficient pregătit pentru a răspunde nevoilor de reabilitare a persoanelor integrate”, arată sursa citată.

Programul adoptat miercuri va fi derulat pe o perioadă de 3 ani (2016-2018), suma necesară aplicării acestuia este estimată la 51,2 milioane lei, iar implementarea se va realiza la nivel judeţean, prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în parteneriat cu ONG-uri.

Programul are două componente: dezinstituţionalizarea persoanelor adulte cu dizabilităţi din structurile rezidenţiale de tip vechi şi transferul acestora în locuinţe protejate (cu asigurarea obligatorie a accesului la serviciile oferite într-un centru de zi, precum şi la resursele şi facilităţile din comunitate: sănătate, educaţie, muncă, cultură, petrecerea timpului liber); respectiv prevenirea (re)instituţionalizării prin înfiinţarea de centre de zi în care se derulează activităţi de pregătire pentru viaţă independentă, activităţi de abilitare şi reabilitare, consiliere vocaţională, terapie ocupaţională, sprijin în vederea integrării pe piaţa muncii, activităţi de socializare, etc. atât pentru persoanele cu dizabilităţi dezinstituţionalizate, cât şi pentru cele din comunitate, precum şi centre de respiro/ de criză pentru depăşirea situaţiilor de dificultate cu care se confruntă familiile persoanelor cu dizabilităţi.

Prin acest program, se preconizează creşterea numărului de locuinţe protejate cu 75, creşterea numărului de centre de zi cu 76, creşterea numărului de centre respiro/ centre de criză cu 8. Serviciile sociale ce vor fi nou înfiinţate trebuie să fie amplasate astfel încât să permită accesul beneficiarilor la toate resursele şi facilităţile ei: sănătate, educaţie, muncă, cultură, petrecerea timpului liber, relaţii sociale. De asemenea, acestea trebuie să fie poziţionate accesibil faţă de mijloacele de transport şi faţă de alte servicii din comunitate. Fondurile necesare pentru finanţarea programului se vor asigura de la bugetul de stat aprobat de Ministerul Muncii în limita fondurilor bugetare aprobate Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.