Guvernul a modificat, joi, prin OUG, definiţia stării de aletă şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Organizmul, condus de premierul Ludovic Orban, se reuneşte, joi seară pentru prima dată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi, după şedinţa de Guvern, că a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu incidenţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al protecţiei civile.

”Urgenţa adoptării acestui proiect ţine cont de faptul că în 15 mai încetează efectele decretului prezidenţial numărul 240/2020 de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul naţional. În acest context, obiectivul pentru care acesta a fost instituit, de refacere a stării de normalitate provizorie, trebuie urmărit în continuare, dat fiind că pericolul de răspândire a noului coronavirus există în continuare. Astfel, prin prezentul proiect de act normativ propunem modificarea unor acte normative cu incidenţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi a protecţiei civile, cum sunt Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2004, respectiv Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 1/2014”, a declarat Marcel Vela, după şedinţa de Guvern.

Potrivit acestuia, una dintre modificări este definirea stării de alertă.

”Astfel, aceasta reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă şi de amploare şi de intensitate deosebite determinate de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente  la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”, a mai explicat Vela.

Acesta a precizat, totodată, că OUG reglează mecanismul de declarare, prelungire şi încetarea stării de alertă la nivel local, judeţean sau naţional prin hotărâri ale comitetelor pentru situaţii de urgenţă, fiind stabilite şi criteriile care trebuie analizate pentru fundamentarea unor astfel de decizii, precum amploarea, densitatea şi infrastructura existentă în zonă.

”Sunt aduse clarificări în ceea ce priveşte conţinutul hotărârii comitetelor pentru situaţii de urgenţă, care trebuie să cuprindă inclusiv măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns şi diminuarea impactului tipurilor risc, condiţiile concrete de aplicare a acestei hotărâri şi destinarii măsurilor”, a mai declarat ministrul de Interne.

CNSU va funcţiona sub conducerea premierului şi va avea 3 vicepreşedinţi – ministrul de Interne, ministrul Lucrărilor Publice şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Membri în Comitet sunt, printre alţii, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sau directorul general al Direcţiei Generale de Management Operaţionanl din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

”În această seară se va convoca prima şedinţă în noua formulă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai spus Vela.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că joi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va declara starea de alertă şi apoi CNSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor.

"Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem faţă în continuare provocării generate de această epidemie”, a spus Orban, care a precizat că îşi asumă conducerea Comitetului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.