Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunţat că Guvernul a avut joi, în primă lectură, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile împotriva urşilor. El a adăugat că intervenţia în cazul urşilor agresivi care pun în pericol viaţa oamenilor şi a bunurilor acestora va fi făcută gradual, în prima fază prin îndepărtare, apoi prin tranchilizare sau relocare şi ca ultimă soluţie aceştia vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi. Acesta a mai spus că speră ca săptămâna viitoare această OUG să fie adoptată, în cazul în care are toate avizele necesare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Azi am prezentat în primă lectură proiectul de OUG prin care propunem ca în cazurile în care în intravilan există un pericol iminent în acele localităţi. Scopul acestei OUG este salvarea vieţilor omeneşti şi a bunurilor create de om. Actul normativ are la bază o directivă europeană din domeniu, precum şi datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 şi intervenţiilor jandarmilor. În proiectul de OUG pe care l-am prezentat am dat definiţia unor termeni care să clarifice modul de intervenţie. Am definit ce înseamnă intervenţie imediată, intervenţie prin îndepărtare, intervenţie prin tranchilizare, intervenţie prin împuşcare şi eutanasiere. Am definit echipa care are dreptul să gestioneze substanţele tranchilizante şi are dreptul să facă eutanasierea şi să fie la faţa locului cu aceste substanţe. Echipa e formată din persoana care e conducătorul comitetului local pentru situaţii de urgenţă şi face parte din echipă şi reprezentantul primăriei. Vorbim şi de jandarmi care să asigure zona. Un personal tehnic de specialitate din partea gestionarului trebuie să fie prezent.Medicul veternia trebuie să fie prezent care are dreptul să gestioneze substanţele tranchilizante”, a afirmat Tanczos Barna, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

El a precizat că e foarte important ca intervenţia să fie făcută gradual.

„Gradualitatea e cea mai importantă în aceste intervenţii. Trebuie să se intervină gradual, împuşcarea să fie doar în cazul în care reprezintă un risc iminent la adresa vieţii cetăţenilor. În proiectul de OUG am păstrat varianta deciziei prin majoritatea celor din echipa de intervenţei. Intervenţia trebuie să fie graduală, prin îndepărtarea prin alungare şi doar dacă urşii revin se ajunge la tranchilizare-relocare. Dacă acestea nu dau rezultate, se poate interveni prin extragere, eutanasiere sau împuşcare în următoarele cazuri: dacă primele două metode nu dau rezultate, dacă siguranţa cetăţenilor sau bunurilor sunt puse în pericol iminent, dacă exemplarul este rănit şi devine agresiv, este în capcană neautorizată sau are răni incompatibile cu viaţaVom avea o discuţie cu dl ministru Bode pentru a clarifica câteva aspecte în ceea ce priveşte luarea deciziei. Intervenţia graduală începe cu îndepărtarea exemplarelor. În cazul în care tranchilizarea sau relocarea nu dau rezultate, se poate interveni prin extragere, eutanasiere sau împuşcare, dacă primele două metode nu dau rezultate”, a mai spus ministrul Mediului.

Acesta a mai spus că în cazul ursoaicelor intervenţia va fi făcută prin metoda îndepărtării sau relocării, iar dacă se ajunge la o metodă mai drastică, atunci puii acestora vor fi relocaţi în centre autorizate, iar costurile vor fi suportate de stat, prin Ministerul Mediului. 

„Am specificat explicit în proiectul de OUG că în cazul exemplarelor de sex feminin, intervenţia se va face cu metoda îndepărtării sau relocării. În cazul în care trebuie intervenţie în care va fi extras exemplarul, puii vor fi relocaţi pe costurile Ministerului Mediului. Gestionarea exemplarului în cazul eutanasierii sau extragere prin împuşcare se va face prin Garda Forestieră. Gestionarea exemplarelor se face de către gestionar sau Garda Forestieră. Decizia se ia prin majoritate de către cei din echipa de intervenţie. Sunt patru persoane care îşi exprimă punctul de vedere, deci trei din patru trebuie să spună care este metoda care va fi aplicatăScopul acestei ordonanţe de urgenţă este salvarea vieţilor şi a bunurilor create de om, care sunt valori esenţiale protejate de stat, conform Constituţie”, a mai explicat Tanczos Barna. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.