Guvernul a aprobat o hotărâre privind plata cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Sănătăţii, prin acest act normativ se aprobă plata cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice cu instituţii similare internaţionale, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică, în valoare de aproximativ 41 mii lei (echivalentul a 8.295 euro), sumă care se suportă din bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii pentru anul 2020.

În acest fel se asigură accesul la baza de date internaţională cu donatorii de celule stem hematopoietice a organizaţiei „Search &, Match Service”, menţinerea acreditării de către Federaţia Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, precum şi menţinerea statutului de membru al Grupului European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă precum şi a Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH) a fost înfiinţat prin Hotărârea de Guvern nr 760/2009.

Conform sursei citate, în România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, sunt destul de scăzute în absenţa Registrului. Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi, s-a decis organizarea unei instituţii care să poată gestiona o bază de date privind persoanele fizice care şi-au dat acceptul de a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienţi cu hemopatii maligne.

Până în prezent sunt peste 69.500 de donatori voluntari înscrişi în Registrul Naţional al donatorilor voluntari de cellule stem hematopoetice, 251 de pacienţi transplantaţi şi 26 de pacienţi în aşteptarea unui donator.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.