La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a alocat, marţi, 2.782 de mii lei, din Fondul de rezervă bugetară, în vederea finanţării unor lucrări de primă urgenţă de intervenţie pentru punerea în siguranţă a barajului lacului de acumulare Tăul Mare, din localitatea Roşia Montană, judeţul Alba.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În data de 1 octombrie 2022, s-a produs un accident constând în formarea unei gropi de prăbuşire în barajul lacului Tăul Mare, situaţie ce a impus adoptarea unor măsuri prompte de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roşia Montană aflaţi în zona de risc. 

Având în vedere că Primăria comunei Roşia Montană se află în imposibilitatea de a acoperi din bugetul local cheltuielile urgente şi neprevăzute generate de necesitatea efectuării lucrărilor de intervenţie pentru punerea în siguranţă a barajului, Guvernul a decis alocarea sumei de 2.782 mii lei bugetului local al comunei Roşia Montană, precizează ministerul Dezvolării. 

Pe 18 octombrie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat în format hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a aproba hotărârea prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este abilitat să iniţieze actul normativ pentru alocarea fondurilor necesare lucrărilor de primă urgenţă la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba.

 

Fondurile au fost  alocate având în vedere incidentul petrecut în data de 01.10.2022 la acest baraj al lacului de acumulare, care a impus adoptarea urgenţă a unor măsuri de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roşia Montană.  

Autorităţile au constatat atunci apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 de centimetri şi adâncime de 1,5-2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, baraj care datează din anul 1908 şi este deţinut de Primăria comunei Roşia Montană.
 
La recomandarea experţilor, după constatarea avariei a început evacuarea parţială a apei din lac, pentru a preveni ruperea barajului.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.